DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nakon maratonskog postupka sudsko vijeće oslobodilo privrednika optužbi za bludničenje nad svojom djecom. Žestok poraz Okružnog tužilaštva Banjaluka

Okružni sud u Banjaluci- zgrada Okružnog suda
Okružni sud u Banjaluci- zgrada Okružnog suda
Okružni sud u Banjaluci

Okružni sud u Banjaluci donio je oslobađajuću presudu banjalučkom privredniku A.Š. koji je bio na optuženičkoj klupi pod optužbama Okružnog tužilaštva Banjaluka koje ga je teretilo, između ostalog, za bludničenje nad sopstvenom djecom, ekonomsko i fizičko nasilje u porodici…Tužilaštvo u Banjaluci nije uspjelo da dokaže krivicu A.Š. ni u jednom slučaju navodi se u presudi Okružnog suda u Banjaluci. Zanimljivo je da je sudsko vijeće Okružnog suda u sastavu Pane Gavrić, Mirjana Radević i Dragan Aćić presudu donijelo posljednjeg dana prošle godine, 31. decembra, a suđenje je trajalo gotovo četiri godine.

A.Š. je uhapšen još u oktobru 2017. godine, ali se sve vrijeme branio sa slobode. Javnost je ostala šokirana saznanjem da je riječ o licu koje je osumnjičeno za bludničenje nad djecom, zbog čega je i uhapšen. Uz pomenuta krivična djela polno nasilje nad djetetom, sumnjičen je i za teški oblik nasilja u porodici.

Ipak, Tužilaštvo je, na kraju, podiglo optužnicu samo za krivično djelo nasilje u porodici, a prema saznanjima Gerile, ključnu ulogu u svemu je imao i politički i privredni uticaj pomenute porodice, to jeste, veza sa najvećom političkom partijom u Banjaluci, SNSD-om. Nezvanično, otac A.Š. L.Š. jedan je od dugogodišnjih najizdašnijih donatora SNSD-a u Banjaluci.

Gerila je u septembru prošle godine pisala kako Okružni sud odugovlači sa donošenjem presude.

objava presude

Tokom istrage, policiji su dostavljene šokantne fotografije u čijoj glavnoj ulozi je osumnjičeni A.Š. (ime poznato redakciji) pa se u početku polemisalo da bi nasilni sin poznatog privrednika u prehrambenoj industriji mogao biti optužen i za mnogo teže krivično djelo, ali banjalučko tužilaštvo odlučilo se ipak, za nasilje u porodici i to najteži oblik zbog čega se postupak i vodio pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Takođe, u izjavi za medije, bivša supruga A.Š. u nekoliko navrata je tvrdila da je trpila dugogodišnje porodično nasilje od strane bivšeg supruga. Majka maloljetne djece je, inače, i snimila fotografiju na kojoj se vidi A.Š. kako nag hoda pred svojim kćerkama koje su u momentu fotografisanja imale devet odnosno deset godina. Okružni sud je ove dokaze odbacio kao nezakonito pribavljene.

Banjalučko Okružno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje da li će se žalitii na presudu Okružnog suda. Oni tvrde da još nisu dobili presudu. Cijeli proces koji je tužilaštvo, za sada izgubilo, vodila je tužilac Snježana Živković.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka do danas nije zaprimilo pismeni otpravak pomenute presude. Po dostavljanju presude Okružnog suda u Banjaluci Tužilaštvo će odlučiti da li će uložiti žalbu”, odgovorili su nam iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Mediji u Banjaluci su prije nekoliko godina pisali da je prilikom hapšenja A.Š. kod njega pronađeno više eksplicitnih fotografija djece među kojima i njegove djece.

Čitav tok suđenja, pratilo je i institucionalno maltretiranje djece i supruge osumnjičenog a sada prvostepeno oslobođenog A.Š. od kojih se ističe slanje majke djece na vještačenje po zahtjevu odbrane u Novi Sad, više puta ponavljana višečasovna saslušanja majke i djece kao i izostanak reakcije institucija na uslove u kojima su majka i djeca živjeli nakon podizanja optužnice.

O žalbi će, ukoliko tužilaštvo odluči da se žali, odlučivati Vrhovni sud Republike Srpske. Za sada nije poznato koliko je koštao čitav sudski proces koji će ukoliko presuda postane pravosnažna pasti na teret poreskih obveznika u Republici Srpskoj. Osumnjičenog A.Š. zastupao je čitav tim advokata.

GERILA info

Comment here