NASLOVNAPOLITIKA

Mirko Šarović novi predsjednik SDS-a!

Mirko Šarović je novi predsjednik Srpksa demokratske stranke, rezultat je glasanja 386 delagata saznaje Gerila.info! Šarović je sedmi predsjednik SDS-a u istoriji te stranke. Šarović je izborio tijesnu pobjedu nad Miličevićem, a razlika između njih dvojice je na kraju bila manja od 20 glasova.

“Želim da budem predvodnik jakog SDS-a. Predstojeće sedmice i mjesece iskoristiću za konsolidaciju stranke kako bismo mogli da se pripremimo za narednu veliku utakmicu, lokalne izbore. Slijedi unutrašnje sređivanje stanja, i nekih neuralgičnih tačaka u RS, kojih ima više u RS. Mislim da nam predstoji mukotrpan rad, ali sam optimista koji je uvjeren da SDS može da pobjeđuje i da bude jedan od ključnih i jakih političkih opcija u RS”, rekao je Šarović nakon izbora za predsjednika RS.

Šarović je dobio podršku 205 delegata, dok je za Miličevića glasao 181 delegat.

Novoizabrani predsjednik SDS-a nije želio komentarisati ni spekulacije da će Vukota Govedarica biti imenovan na mjesto zamjenika predsjednika stranke.  Dok je Šarović podijelio sa predstavnicima medija svoja prva zapažanja i stavove, njegov protivkandidat Milan Miličević nije želio pred novinare. Skupštinu SDS-a napustio je i prije zvaničnog proglašenja pobjednika unutarstranačkih izbora.

Na skupštini SDS-a, izglasan je novi statut stranke koji je podržalo 311 delegata i izabran je novi Glavni odbor. Prema novom statutu, data su veća ovlašćenja predsjedniku stranke, koji će od sada imati mogućnost da sam bira članove Predsjedništva.

***

Srpska demokratska stranka (SDS) danas je u Banjaluci održala Skupštinu u sali “Sajam” (Metal) na kojoj je izabran novi predsjednik, sedmi u istoriji te stranke. Nakon povlačenja Govedarice i Mićića, ostala su dva kandidata za prvog čovjeka SDS-a – član Predsjedništva ove stranke Mirko Šarović i aktuelni predsjednik Glavnog odbora stranke Milan Miličević. 386 delegata će izabrati novog predsjednika SDS-a.

Prema izvorima portala Gerila, završena su izlaganja oba kandidata, a svi prijedlozi za izmjenu statuta stranke koje je predložio Vukota Govedarica su usvojeni sa 40 glasova za, dok je 20 glasova bilo protiv. Ovo je mogući signal da je trenutno ipak u prednosti struja koju predvodi Šarović, budući da je Govedarica evidentno uz njega. Uostalom, jedan od, sada več usvojenih, izmjena statuta predviđa i ponovno uvođenje pozicije podpredsjednika stranke, što SDS do sada nije imao, a kao najozbiljniji kandidat za tu poziciju ističe se upravo Govedarica. Naravno, ukoliko Mirko Šarović na kraju odnese pobjedu. Trenutno je u toku pauza…

Prema informacijama kojima raspolaže portal Gerila, Mirko Šarović za sada ima prednost među delegatima.

Hercegovina i Krajina su uglavnom za Mirka Šarovića. Prijedor i Kozarska Dubica se za sada nisu odredili za kojeg su od dva ponuđena kandidata.

Modriča, Derventa, Brčko i Lopare, odnosno delegati iz tih opština, su uz Šarovića.

Šamac, Teslić, Jezero, Sokolac, Pale i Istočna Ilidža podržavaju Milievića, dok se Bijeljina još nije izjasnila.

Banjaluka sa okolnim gradovima, odnosno Šipovom, Mrkonjić gradom, Kneževom i Čelincem je jedinstveno uz Mirka Šarovića.

Ppdsjećamo, aktuelni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica povukao je kandidaturu za prvog čovjeka ove stranke u korist stranačkog kolege Mirka Šarovića. Uz Miličevića su i funkcioneri SDS koji su se u prethodnom periodu javno zalagali za ulazak u vlast sa Miloradom Dodikom, čiji je predvodnik sadašnji potpredsjednik SDS Milovan Bjelica.

Od kandidature za predsjednika stranke je odustao i potpredsjednik SDS-a iz Bijeljine Mićo Mićić, i naglasio da time daje doprinos u postizanju konsenzusa oko imena jednog kandidata.

GERILA.info

Comment here