DRUŠTVONASLOVNA

Lake ljetne teme: Bh. univerziteti na svjetskim rang-listama

Zgrada Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci. FOTO: pf.unibl.org.

Prošle sedmice mediji su, u nedostatku “ozbiljnijih” tema, prenijeli saopštenje Univerziteta u Banjoj Luci da je ovaj univerzitet u protekle dvije godine ostvario napredak za 1673 mjesta na Vebometriks listi.

U saopštenju se navodi da je, po podacima iz dopunjenog Vebometriks izvještaja, Univerzitet u Banjoj Luci u periodu od januara do jula 2019. godine ostvario napredak za 246 mjesta. Trenutno se nalazi na 3169. mjestu.

Podsjećanja radi, prema izvještaju iz jula 2017. godine Univerzitet u Banjoj Luci se nalazio na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4834. mjestu u svijetu. Inače, Univerzitet u Banjoj Luci je od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH. Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Inače, rangiranje visokoškolskih ustanova se zasniva na kombinaciji različitih faktora, kao što su finansijski aspekti, istraživačka djelatnost, mogućnost specijalizacije, upisni faktor, mogućnosti koje se nude studentima, nagrade, prepoznatljivost na globalnom nivou, mogućnost zaposlenja za svršene studente, povezanost sa privrednim sektorom, reputacija, indeks citiranosti i slični kriterijumi.

Neophodno je napomenuti da rangiranje svjetskih univerziteta izaziva mnogobrojne kontroverze i da postoje značajne primjedbe na metodološki aspekt rangiranja, konkretnije na kriterijume koji se koriste. Ipak, akademska zajednica, kako na svjetskom tako i na nacionalnim nivoima, često se poziva na različite rang-liste i na taj način dodatno promoviše u javnosti. Kako prethodnih godina, o čemu je Gerila već pisala, tako i ove godine. Malo promocije nije naodmet, ionako je studenata sve manje i manje.

Dakle, prema Vebometriks listi Univerzitet u Banjoj Luci se nalazi na 3169. mjestu od 11.997 univerziteta koji se nalaze na ovoj listi, što i nije loš rezultat u globalnim razmjerama. Gornja trećina. Međutim, teško će Univerzitet u Banjoj Luci napredovati ako se bude poredio sa univerzitetima iz donje polovine ili posljednje trećine na listi, iako ih često samo sitnice dijele od slabije rangiranih univerziteta. Takođe, Vebometriks lista nije jedina rang-lista koja rangira svjetske univerzitete. Na pojedinim rang-listama se univerziteti iz Bosne i Hercegovine uopšte i ne nalaze.

Među najznačajnjim i najkorištenijim listama je Akademsko rangiranje univerziteta u svijetu, poznatije kao Šangajska lista, koju izdaje šangajski Univerzitet Cao Tun. Na njoj se ne nalazi nijedan univerzitet iz BiH.

Na listi Centra za rangiranje svjetskih univerziteta (CWUR) takođe nema univerziteta iz BiH, kao ni na rang-listi Tajvanskog vijeća za evaluaciju i akreditaciju visokoškolskih ustanova (HEEACT).

Na listi URAP (Univerzitetsko rangiranje akademskih perfomansi) nalazi se samo Univerzitet u Sarajevu, i to na 1775. mjestu.

Na rang-listi Centra za nauku i tehnološke studije holandskog univerziteta Leiden (CWTS) koja se isključivo zasniva na bibliometrijskim indikatorima, nema univerziteta iz BiH.

Na rang-listi Nature Index, koja prati objavljivanje naučnih radova u naučnim časopisima, nalaze se Univerzitet u Sarajevu (2959. mjesto) i Univerzitet u Banjoj Luci (3552. mjesto). Na ovoj listi se nalaze i Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (3552. mjesto) kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (3896. mjesto).

Na rang-listi ruske RUR agencije za rangiranje svjetskih univerziteta nema univerziteta iz BiH.

Na listi organizacije SCImago iz Španije koja se bavi rangiranjem međunarodnih istraživačkih instituta Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 710. mjestu, Univerzitet u Banjoj Luci na 752. mjestu, dok je univerzitet u Tuzli na 783. mjestu.

Rang-liste U-Multirank i UniRank, iako nude mogućnost poređenja sa ostalim univerzitetima, ne daju pregled pozicija svjetskih univerziteta. Inače, na ovim listama se nalaze univerziteti iz BiH – Univerzitet u Sarajevu se nalazi na obe liste, dok lista UniRank daje pregled svih nacionalnih univerziteta.

Dakle, kao i prethodnih godina, tako i ove godine, bh. univerziteti ili loše stoje na rang-listama svjetskih univerziteta, ili uopšte nisu prisutni na njima. Razlozi su uglavnom poznati: višegodišnje zanemarivanje visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada od strane države, zanemarljiva izdvajanja iz budžeta za ove oblasti, negativna selekcija odnosno biranje više podobnih nego sposobnih kadrova, loši finansijski uslovi, zatvorenost, samodovoljnost i slični razlozi uglavnom doprinose „zacementiranom“ položaju bh. univerziteta na svjetskom nivou. Kao što smo rekli, kako prethodnih godina, tako i ove godine, a sve su prilike i u narednom periodu.

 

Gerila.info

Comment here