DRUŠTVONASLOVNA

Jeste l’ čuli, kumo, verujte, bez šale, otvorila se škola za elite male…

škola, đaci

Ako po ničemu drugom, Republika Srpska se “trulom kapitalističkom Zapadu” približila po klasnom raslojavanju stanovništva. Iako klase više ne postoje, bar što se teorije tiče, svjedoci smo da je u društvima širom svijeta, između ostalih i u Republici Srpskoj, klasna raslojenost više nego primjetna i svakodnevno sve više izjeda ionako oronulo društvo.

Politička kasta nedodirljivih, “gospodari Republike Srpske”, izgradili su društvo po svojoj mjeri. Svi zakoni, sve uredbe, pravila kao i sistem u cjelini, uređeni su po njihovoj mjeri. Naravno, pod “demokratskim šinjelom”. Zahvaljujući postojećem društvenom ustrojstvu, izgradili su prava mala carstva, ispreplićući politiku, biznis i kriminal u svojevrsni koloplet podobnosti, privilegija i statusa.

Za razliku od kaste nedodirljivih u Indiji, koja se nalazi na dnu društvene ljestvice, politička, ali i privredna kasta nedodirljivih u Republici Srpskoj se nalazi na vrhu. Oni su nedodirljivi i nedostižni za ostatak društva, ali i za zakone. Uzdigli su se iznad ostalih i iznad sistema, i ostaju gore, na vrhu, sve dok su podobni, dok služe gospodarima.

Iako su de facto uzdigli sve oko sebe iznad ostatka društva, do skora su bar njihova djeca bila ravnopravna sa drugom djecom i to u školama u kojim su učili “rame uz rame” sa manje bogatom ali i siromašnom djecom, sa djecom “običnog” radnika. Međutim, i ta posljednja “formalna prepreka” je preskočena. Od septembra počinje sa radom prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj.

Osnovna škola “Nikola Tesla” u Banjaluci će obrazovati đake od prvog do devetog razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od prvog do petog razreda.

Preduzeće “DelMestri”, na čijem je čelu Danijela Risović, dobilo je dozvolu za osnivanje privatne osnovne škole “Nikola Tesla” koja će se finansirati isključivo iz vlastitih sredstava. Osnivač firme “DelMestri” je “Tropic”. Ovo preduzeće upravlja sa vrtićem “Montessori Kindergarten” u Banjaluci, a u kojem borave djeca čiji su roditelji u vrhu političkog i privrednog života Republike Srpske. Kako se navodi u rješenju Vlade RS, odluci je prethodio Elaborat o opravdanosti osnivanja privatne osnovne škole i Rješenje ministra prosvjete i kulture o ispunjenosti uslova za osnivanje osnovne škole.

Direktorica škole Danijela Risović, inače snaha Mirka Risovića, poznatog banjalučkog privrednika i vlasnika maloprodajnih lanaca “Tropic”, za portal BiznisInfo ističe da će se “Nikola Tesla” razlikovati od ostalih osnovnih škola i da je glavna i najveća razlika vidljiva svakom ko je imao priliku da ih posjeti.

“U našim učionicama ne uči se ex cathedra, naša djeca se slobodno kreću, nastava je iskustvena i interaktivna, a nastavnik nije u središtu nastavnog procesa, nego je to dijete. Razlikujemo se i po tome što organizujemo cjelodnevni boravak djece u školi kao i po tome što u jednoj učionici borave djeca tri razreda sa više nastavnika. U svom radu sa djecom primjenjujemo Montesori pedagogiju”, pojašnjava Risović.

Pohvalno. I legitimno, štaviše. Međutim, jedna od najvećih razlika o kojima govori direktorica OŠ “Nikola Tesla” je i cijena koju će roditelji morati izdvojiti za školarinu. “Roditelji imaju mogućnost da godišnji iznos školarine plate u 12 mjesečnih rata u iznosu od po 768 KM”, ističe direktorica Risović. Godišnja školarina u Osnovnoj školi “Nikola Tesla”, dakle, iznosi 9.216 KM. Prava sitnica! Međutim, šta je devet hiljada maraka za sreću i budućnost vašeg djeteta? Šta je devet hiljada maraka za buduće nasljednike privilegovane političke kaste nedodirljivih u Republici Srpskoj? Nisu im roditelji džabe iskorištavali “parazitski samoupravni kleptokratski sistem” Republike Srpske i izgradili “trula kapitalistička carstva”, pa da im se djeca zlopate po javnim školama sa ostalom sirotinjom?!

Inače, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koji je usvojen u septembru prošle godine, pojednostavljeni su uslovi za osnivanje privatnih osnovnih škola.

Prema zakonu koji je bio na snazi do septembra prošle godine nije bilo zabranjeno osnivanje privatnih osnovnih škola ali su uslovi za osnivanje i vođenje privatnih osnovnih škola bili isti kao i za javne osnovne škole. Bilo je potrebno, između ostalog, najmanje 18 odjeljenja od prvog do devetog razreda. Izmjenama zakona javne i privatne škole su razdvojene u posebnim stavovima istog člana. Za javne škole ostali su isti uslovi kao i u prethodnom zakonu.

Zak o izmj i dop Zak o osnovnom vaspitanju i obrazovanju

Za osnivanje i vođenje privatne osnovne škole u Republici Srpskoj potrebno je ispuniti uslov da škola ima najmanje devet odjeljenja od prvog do devetog razreda. Takođe, privatna škola prestaje da radi ako ima manje od sedam odjeljenja od prvog do devetog razreda ili ako ne ispunjava propisane uslove za obavljanje djelatnosti, odnosno ne obavlja djelatnost za koju je osnovana.

Ono što je takođe značajno, u privatnim školama odjeljenje mora imati minimalno 15 učenika. Međutim, zanimljivo je da je zakonodavac ostavio mogućnost osnivaču privatne škole da svojim aktom propisuje broj učenika u slučajevima da se formiraju kombinovana odjeljenja, što je i urađeno jer, kako ističe direktorica Risović, u jednoj učionici borave djeca tri razreda sa više nastavnika. Inače, prema posljednjim informacijama iz Grada, Osnovnu školu “Nikola Tesla” u novoj školskoj godini trebalo bi da pohađa deset prvačića.

Privatna inicijativa, kako u ostalim sferama društva, tako i u obrazovanju, nije i ne može biti loša sama po sebi. Štaviše, napredak društva u značajnoj mjeri zavisi od individualnih i grupnih napora koji dolaze iz privatnog sektora. Međutim, ne možemo a da ne primijetimo “oreol licemjerja” koji se nadvija iznad glava nedodirljive političke kaste koja, s jedne strane zagovara zajedništvo i jedinstven pristup “jednog naroda i jedne države”, da ne kažemo i “jednog vođe”, a s druge strane ne samo da podržava nego i stvara zakonske osnove za formiranje elitnih škola za nasljednike političke kaste nedodirljivih.

Dok su iskorištavali “samoupravni kapitalizam”, “čudovište” koje su sami stvorili kako bi crpili društvena bogatstva, istrajavali su na egalitarističkom narativu, na zajedništvu, sve pod okriljem borbe za “nacionalnu stvar”. Sad kad su podigli svoja mala carstva, sve im više smeta “smrad nogu” običnog čovjeka. Ipak, njihove noge ne smrde na isti način. Da im se djeca ne bi miješala sa djecom Prolova, nije naodmet da se školuju u elitnim školama. Ipak će i oni jednog dana biti gore, među ostalim pripadnicima “nedodirljivih”, dok će djeca “sirotinje raje” biti sretna ukoliko im budu mogli služiti. Naravno, sve za opštu, zajedničku dobrobit “jednog naroda i jedne države”, da ne kažemo i “jednog vođe”.

Gerila.info

Comment here