DRUŠTVONASLOVNA

Janj: Mogu se graditi hidrocentrale, ali ne i čistiti putevi!

Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” po skraćenom postupku, o kojem je Gerila pisala, ipak će se naći tek na dnevnom redu narednog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, ali ova regija već duži period ima i druge probleme.

Naime, tokom većine dana u zimskom periodu većini janjskih sela bilo je skoro pa nemoguće prići. Malobrojno stanovništvo ovog nekada poprilično naseljenog područja je razočarano odnosom lokalnih vlasti prema njima. Stari i hronični bolesnici ove regije ne mogu otići kod ljekara, djeca ne mogu ići u škole, a najgore od svega što nemaju nikakvu reakciju od strane opštinskih otaca iako su ih zvali u više navrata. Na njihovu žalost, bez ikakvog konkretnog rezultata.

Vaskrsija Rakita
Vaskrsija Rakita

Vaskrsija Rakita, stanovnik Sela Babići, zaseok Kičelovo brdo, za GERILA.info kaže da je problem sa čišćenjem puteva prisutan tokom cijele zime.

“Čitavu zimu niko ne dolazi, niti razgrću snijeg. Dijete mi nije moglo ići u školu nekoliko dana. Bukvualno sami sebi razgrćemo put koliko možemo. Snalazimo se”, rekao je Vaskrsija, inače borac prve kategorije Vojske Republike Srpske.

Vaksrsija i njegova supruga su nezaposleni, kao i većina stanovnika Janja. Njihova mlađa ćerka u osnovnu školu ide u susjedno selo Strojice, udaljeno nekoliko kilometara.

“Zovemo ove što razgrću snijeg, a on kažu da njima opština ništa nije rekla da trebaju razgrtati snijeg prema nama, kažu da ništa nije plaćeno”, žali se Vaskrsija i naglašava da njihove ćerka zbog snijega u par navrata ove zime nije mogla ići u školu u Strojice, selu udaljenom nekoliko kilometara.

    

Željko Mandić, inače vlasnik preduzeća koje čisti puteve na području Šipova, kaže za Gerilu da je zima ove godine specifična po mnogo čemu.

“Mi upravo sada krećemo gore da čistimo, organizuje se velika lovačka hajka, oko hiljadu ljudi, pa moramo očisititi puteve. Ali svega tu ima, imali smo neočekivano veliku količinu snijega koja nije bila predviđena budžetom da se toliko sredstava utroši u čišćenju. Ja imam takav ugovor da čistim po njihovom naređenju. Oni narede a ja onda čistim. Tako da ja tu nemam nikakvu odgovornost oko toga, ni moralnu ni materijalnu obavezu, oni meni kad kažu ja odem i očistim”, rekao nam je Mandić.

Iz Opštine Šipovo poručuju da “su  mašine bile pokvarene prethodna dva dana”.

Na naše pitanje Radovan Trivunčić, službenik u opštini Šipovo na kojeg nas je uputila sekretarica načelnika opštine, je odgovorio da je “problema bilo posljednjih 2-3 dana zbog kvara mašina koje čiste snijeg i da nije upućen u to da je bilo problema i ranije”.

    

Ipak, na zvaničnoj stranici opštine Šipovo smo pronašli i zvanične dokumente koji regulišu odnose opštine Šipovo i firme koja je izabrana na javnom tenderu za čišćenje puteva na teritoriji ove opštine. Pogađate, u dokumentima nema ni govora o klauzulama o “količini snijega koji je propisan za obavezno čišćenje” ali ni o “čišćenju na poziv nekoga iz opštine”. Vlast u opštini Šipovo formirao je, nakon nekoliko godina vladavine NDP-a, SNSD koji ima i načelnika opštine iz svojih redova – Milana Kovača.

odluka-o-pokretanju-67-182445891787743550683
odluka-o-izboru-116-182671576819502224939

Ova zima će proći, ali doćiće druga. Republička i opštinska vlast poziva stanovništvo da ostane na selu i deklarativno se zalaže za pomoć selu. Istina je ipak drugačija. Sela se moćnici sjete kada treba graditi (mini)hidroelektrane i ponekad kada se ide u lovačku hajku.

Narodu koji živi na Janjskoj visoravni preostaje samo da se moli Bogu u jednoj od mnogobrojnih bogomolja po kojima je ovaj kraj poznat. I to za konkretnu želju: da snijeg koji će padati u ostatku ove zime ispunjava uslove ugovora za javnu nabavku “Čišćenje snijega sa gradskih ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Šipovo”.

GERILA.info

Comment here