DRUŠTVONASLOVNA

Dragan Lukač: “Samo informacije koje se plasiraju na javnom presu su vjerodostojne”

“Pozivam građane da samo prate one vijesti koje donosi Republički štab za vanredne situacije. Samo takve informacije koje ćemo putem medija ili na nekom javnom presu iznijeti su vjerodostojne. Sve ono što mogu da zakače na nekim portalima, na mrežama i tako dalje a nije prezentovano od zvaničnih organa ili od Republičkog štaba, ne mora da znači da je istina i znači da neko pokušava samo da širi neku laž ili možda šalu”, riječi su ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača koje je izjavio u emisiji “Specijal” Radio Televizije Republike Srpske.

Zanimljiv je dio Lukačevog izlaganja u kome upozorava da su “samo informacije koje se iznesu na javnom presu vjerodostojne”, posebno u kontekstu činjenice da je prošli vikend isti taj Lukač informaciju da se uvodi policijski čas potvrdio samo jednom mediju – Alternativnoj televiziji. Dakle, prije samo par dana Lukač objavljuje tako važnu informaciju ekskluzivno samo jednom mediju, a sinoć ističe da su vjerodostojne samo one informacije koje se iznesu na javnom presu koji podrazumijeva prisustvo svih medija.

Znači li to onda da prethodna Lukačeva izjava o uvođenju policijskog časa nije vjerodostojna zato što je saopštena samo jednom mediju, ili je ministar unutrašnjih poslova shvatio šta je uradio, posebno nakon prigovora od strane Udruženja novinara Republike Srpske da predstavnici institucija trebaju za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode saopštavati isključivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji?

“Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće. Informacije o ovakvim stvarima moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilj – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti”, prigovorili su juče iz Udruženja novinara Republike Srpske.

Iako su ova dva istupa u medijima Dragana Lukača kontradiktorna zato što u jednom daje ekslkluzivnu informaciju samo jednom mediju a u drugom naglašava da su vjerodostojne samo one informacije koje se iznesu na javnom presu, ipak je pozitivno što je redoslijed bio takav da je prvo dao ekskluzivnu vijest jednom mediju pa onda naglasio da su vjerodostojne one informacije koje se iznesu svim medijima. Bilo bi pogubno da je uradio suprotno – da je prvo tvrdio da svi mediji imaju jednake uslove i da su vjerodostojne one informacije koje se iznesu na javnom presu svim medijima a onda prekršio sve što je rekao i dao jednom mediju ekskluzivnu vijest. Mada, ne bi bilo prvi put da Dragan Lukač uradi nešto pogubno, sjetimo se samo šamara u skupštini. Ipak, od koga je, odlično je.

Comment here