NASLOVNAPOLITIKA

Dodik, mjere i mediji: Stara priča ispričana na novi način

Uvedene su nove mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i u narednih sedam dana neće biti škole (osim online), a uvodi se i zabrana rada ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uslužnim i zanatskim radnjama, kao kozmetičkim i frizerskim salonima, welness centrima, skijalištima, bazenima,  trgovačkim centrima, organizatorima igra na sreću (osim online igrama na sreću), ustanovama kulture, bioskopima, pozorištima i galerijama.

Ono što buni jeste što je utoliko još jutros Milorad Dodik rekao da će mjere zatvaranja u Republici Srpskoj biti na snazi u narednih sedam dana, “ali privredu i vrtiće nećemo zatvarati“.

Dodik je naglasio da će realna industrija ostati da radi, a odgovarajući na pitanja novinara o sektoru ugostiteljstva iz kojeg su apelovali na vlasti da ih ne zatvaraju, Dodik je odgovorio: “Naravno da nam je važno i ugostiteljstvo, ali nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, i zato moramo da ovo učinimo“.

Dodik je istakao i da se neće moći pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljima kao na početku pandemije, ali da će vlasti Srpske možda vidjeti da nešto pomognu ukoliko budu mogli.

Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Gerila nezvanično saznaje da su navedene mjere, dobrim dijelom, dogovorene još u subotu u jednom ugostiteljskom objektu u Banjaluci na poluformalnom sastanku kojem su prisustvovali Milorad Dodik, Radovan Višković, Željka Cvijanović, Vlado Đajić i Alen Šeranić, a da je današnji sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije bio puka formalnost. Uostalom to je na neki način i potvrđeno samim tim što je Dodik svoju pres konferenciju održao prije nego što je održana konferencija u zgradi Vlade RS, što samo potvrđuje da su sastanci republičkog kriznog štaba samo puki instrument koji služi za plasiranje saopštenja mjera vezano za suzbijanje pandemije virusa korona, a koje donosi sam Dodik sa probranim ljudima od njegovog povjerenja.

Dodik je ovo, inače, izjavio nakon sastanka sa skupštinskom većinom u banjalučkoj Gradskoj skupštini a na koju su pozvani samo odabrani mediji. Time se nastavila praksa najveće stranka Srpske, iako je sam Dodik ne tako davno organizovao “Otvoreni forum” na koji je zvao i predstavnike medija a “čija je svrha bolja i neposredna komunikacija sa različitim društvenim grupacijama”.

“Cilj ovih sastanaka je bolje definisanje politika SNSD-a kroz artikulaciju stavova naših građana. U drugom „Otvorenom forumu“ želimo da u otvorenom i iskrenom dijalogu razgovaramo i čujemo glas predstavnika novinarske zajednice, odnosno predstavnika medija, čija je uloga u društvenom životu Republike Srpske od izuzetnog značaja”, navedeno je u tadašnjem pozivnom pismu predstavnicima sedme sile, o čemu je i GERILA već pisala.

Ipak, nakon tog foruma i, sa druge strane, današnji selektivan pristup u pozivu medijima na Dodikov sastanak sa članovima banjalučke skupštinske većine, jasno ukazuje da je tadašnji Dodikov poziv medijima na istinsko unapređenje odnosa između predstavnika vlasti i medija bio neiskren, a da su novinari koji su otišli na taj Forum, zapravo, samo iskorišteni.

Ruku na srce, nekima je to vjerovatno i čast.

GERILA.info

Ostavite komentar