DRUŠTVONASLOVNA

Poziv SNSD-a novinarima da učestvuju u “otvorenom i iskrenom dijalogu”: Dođite po svoje mišljenje!

FOTO: Bijeljina Danas

“Savez nezavisnih socijaldemokrata, kao najveća politička stranka i ključni nosilac vlasti u Republici Srpskoj, organizuje seriju sastanaka pod nazivom „Otvoreni forum“ čija je svrha bolja i neposredna komunikacija sa različitim društvenim grupacijama. Cilj ovih sastanaka je bolje definisanje politika SNSD-a kroz artikulaciju stavova naših građana. U drugom „Otvorenom forumu“ želimo da u otvorenom i iskrenom dijalogu razgovaramo i čujemo glas predstavnika novinarske zajednice, odnosno predstavnika medija, čija je uloga u društvenom životu Republike Srpske od izuzetnog značaja.”

Ovim riječima je SNSD uputio poziv novinarima da prisustvuju sastanku koji će biti organizovan u prostorijama Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sastanku će, inače, prisustvovati i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a nakon sastanka predviđena je konferencija za novinare.

Na prvu, mogli bi pomisliti da se radi o stranci koja “kipti” od demokratskog potencijala, o stranci koja baštini toleranciju i njeguje demokratske vrijednosti. Naravno, ne mislimo na formalne, tehničke demokratske vrijednosti koje se ogledaju u pukom izlasku na izbore i zaokruživanju broja ispred neke političke opcije, nego na vrijednosti koje promovišu razvoj demokratičnosti društva, u svoj svojoj snazi.

Na drugu, čini nam se nespojivim da u istu rečenicu možemo staviti SNSD i demokratičnost i demokratske vrijednosti koje, između ostalog, podrazumijevaju, ako ništa drugo, onda neširenje laži, straha i mržnje, svega onog što SNSD godinama “uspješno” radi. Iako se čini nespojivim, iako je svojevrsni oksimoron, SNSD je zaista uputio poziv svim medijima i novinarima na “otvoreni i iskreni dijalog”.

Uputili su poziv zaboravivši da su nerijetko bili među najglasnijim “trubadurima” vrijednosti suprotnih “otvorenom i iskrenom dijalogu”. Čim se pojavi neko, u našem slučaju novinari, ko se drzne da drugačije razmišlja u odnosu na zvaničnu “sliku svijeta” SNSD-a, ne daj bože da postavi “neugodno” pitanje, odmah je bivao proglašen za, u najmanju ruku, lažova, izdajnika i stranog plaćenika. Ili sve to zajedno, kako sugeriše kćerka Milorada Dodika, Gorica Dodik.

Novinar Goran Dakić za Gerilu kaže da mu je, prije svega, dirljiva Dodikova briga za novinare

“Petnaest godina nas napada kako stigne, a sad se sjetio da bi to sve mogao da poništi besmislenim pozivom i šakom kanapea? Da se nije trudio da novinare ponizi i uvrijedi u svakoj mogućoj prilici, pa da mu čovjek i povjeruje. Drugo, niti će na tom sastanku nešto da se desi, niti će se stvari nakon tog sastanka, odnosno foruma, promijeniti, tako da je sve to još jedna dimna zavjesa, a zna se ko se u dimu najbolje snalazi. Treće, novinari koji odu na forum rizikuju da ih Dodik odlikuje. Nema veze što nije predsjednik Srpske. Četvrto, valja reći da je SNSD otvoreniji za saradnju sa medijima nego SDS, tako da bi primjerenije bilo da se ovaj forum organizuje u krugu Čajaveca. Peto, drago mi je da su neke redakcije prvi put dobile poziv SNSD-a da učestvuju u nečemu. SNSD bih samo zamolio da ne zaborave kolege sa BUKE.”

Što se portala Buka tiče, glavni i odgovorni urenik Aleksandar Trifunović ističe da mu ovaj poziv zvuči nevjerovatno jer se trenutna vlast sve ove godine prema neistomišljenicima odnosi na taj način da im u svakoj prilici poručuje da ih njihovo mišljenje ne zanima i da je nebitno, na način da ih potpuno dehumanizije, proziva ih se izdajnicima i plaćenicima, neprijateljima.

“I sada, kao da se ništa nije desilo, SNSD poručuje da vidi izuzetan značaj ovih medija i želi da ih pozove na forum, nakon kog će biti konferencija za medije, koja je po meni i glavni razlog ovakvog sastanka da bi pokazali tobož interes za medije. Istina ih da ih i dalje ne zanimamo, jer nije dovoljno samo pozvati neistomišljenike na sastanak, potrebno je konkretnim potezima pokazati uvažavanje novinara koji misle svojom glavom.”

Trifunović navodi da je, za početak, potrebno da SNSD sa web stranica svoje partije skine fašističko štivo kriminalca Stefana Karganovića o navodnim neprijateljima Republike Srpske u kojima nekim časnim ljudima i organizacijama stavljaju mete na čelo. Naglašava da je to štivo na sudu proglašeno klevetničkim, sve sa urednikom i autorom, ali da to SNSD-u i dalje nije razlog da tu knjigu skinu sa svojih stranica.

“Milorad Dodik bi trebao za početak početi da se ponaša civilizovano prema novinarima čija pitanja ne voli, da ih ne vrijeđa, ne tjera sa konferencija, ne proziva po medijima, ne prijeti im, ne psuje im majku, ne govori im da smrde i da bi želio da im srce stane. Milorad Dodik bi trebao da prestane da poručujue da pravi crnu listu onih koji mu nisu po volji,  a članovi SNSD bi trebali da prestanu da mu na kongresima aplaudiraju zbog toga što poručuje.”

Naglašava da bi SNSD i Milorad Dodik trebali konačno da oslobode RTRS, koji je medij svih građana RS koji ga plaćaju, medij koji su oteli zarad partijskih i ličnih interesa i pretvorili u svakodnevnu Olimpijadu poltrona, u kojoj pobjednici završe u diplomatiji.

“Milorad Dodik i SNSD bi trebali da zaštite novinare neistomišljenike od sebe prije svega. Tek tada će se stvoriti uslovi za siguran i svrsishodan razgovor, u kome ćemo mi koji se ne slažemo sa njima govoriti, a oni iz SNSD, će nas saslušati, iako se ne slažu sa nama. Do tada, ovo nije iskren poziv, ovo je samo jalovi PR potez stranke plaćen preskupo našim novcem”, zaključuje Trifunović.

“Odlazak bogu na istinu” za mnoge medije i novinare će biti “odlazak po svoje mišljenje”, kao u “stara dobra” komunistička vremena kada su novinari odlazili u Centralni komitet po svoje mišljenje, odnosno da saznaju kako razmišljaju i šta smiju i na koji način da izvještavaju. Samoupravni duh još uvijek vlada SNSD-om, prenoseći se na javnu sferu, društvo uopšte.

Gerila.info

Comment here