DRUŠTVONASLOVNA

Dio lovaca traži smjenu Darka Ćuluma, traže da se ispita čitav posao oko gradnje zgrade na zemljištu “Zmijanja” u centru Banjaluke

Grupa lovaca lovačkog udruženja Zmijanje Banja Luka traži da bude izabran novi predsjednik tog udruženja umjesto Darka Ćuluma koji je imenovan na mjesto direkora Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). Ćulum je bivši direktor Policije Republike Srpske a predsjednik L.U. Zmijanje bio je i za vrijeme dok je obavljao tu funkciju.

Naši sagovornici iz tog lovačkog udruženja tvrde da Darko Ćulum svjesno izbjegava da sazove skupštinu udruženja na kojoj bi bilo pokrenuto pitanje njegove smjene. Tvrde da Ćulum treba mjesto prvog čovjeka udruženja da prepusti nekom drugom zbog toga što je sada u Sarajevu na poziciji prvog čovjeka agencije SIPA gdje ne može da se dovoljno posveti obavezama u “Zmijanju” ali i zbog niza, kako navode, malverzacija koje su pratile rad udruženja u posljednjih nekoliko godina.

“L.U. ”Zmijanje” Banja Luka je vlasnik i posjednik nekretnina u najužem centru Banjaluke koje se sastoje od zgade Doma lovaca u površini od 260 m2 i dvorišta od 394 m2 upisane u ZK uložak 6015 i posjedovni list broj 4396 označeni kao KČ 3763/1. Navedeni objekat je kroz niz ugovora o poslovnoj saradnji, zajedničkoj gradnji i prenosu prava i ovlaštenja na vrlo sporan i sumnjiv način ustupljen preduzećima nekoliko privatnih lica u Banjaluci”, navode sagovornici Gerile.

Ugovor o poslovnoj saradnji

Oni navode da je udruženje odlukom iz aprila 2012. godine raskinulo sve sporne ugovore sa privatnim licima oko gradnje objekta na zemlji koju je udruženje “Zmijanje” dobilo na poklon od književnika Mome Kapora. Na zemljištu udruženja izgrađena je poslovna zgrada u kojoj se nalazi i ugostiteljski objekat “Jova bar”.

“I pored raskida ugovora, komisija za praćenje realizacije ugovora, čiji je predsednik Ćulum Darko, nepune dvije godine nakon raskida ugovora, tretira raskinute ugovore kao važeće i validne, i svojim konstatacijama faktički legalizuje započetu gradnju novog objekta veličine preko 2500 kvadrata prostora, mijenjajući i smanjujući pozicije i površine koje bi i po nevažećim ugovorima bile veće i povoljnije za L.U.”, navode naši sagovornici.

Darko Ćulum, predsjednik Lovačkog udruženja “Zmijanje” i direktor agencije SIPA, nije odgovorio na našu molbu da prokomentariše navode dijela članova lovačkog udruženja na čijem je čelu.

Prošle godine je Ćulum za portal Izvor.ba rekao da je on zaslužan što je kvadratura koja je u tom poslovnom objektu pripala udruženju “Zmijanje” porasla sa 160 na 200 kvadrata.

 

Objekat izgrađen na zemljištu L.U. “Zmijanje”

“Naših je ukupno 200 kvadrata. Nije još uknjiženo zato što nije precizirana namjena prostora, jer ne znamo hoće li biti kancelarije, ugostiteljski objekat ili nešto treće, ali je naše vlasništvo i o tome imamo notarski ugovor”, objašnjavao je Ćulum u avgustu 2019. godine a prenio je Izvor.ba

Grupa lovaca o aktivnostima u ovom udruženju koja su dovela do, prema njihovim tvrdnjama, stvaranja višemilionske štete udruženju, podnosila je prijave Ministarstvu unutrašnjih psolova a obavještavano je i nadležno ministarstvo. Prije svega, radi se o gradnji zgrade u centru Banjaluke na zemljištu u vlasništvu lovačkog udruženja “Zmijanje”.

…nastaviće se

GERILA info

Comment here