NASLOVNAPOLITIKA

Debakl opozicije na prijevremenim lokalnim izborima

Prema nezvaničnim rezultatima prijevremenih izbora za gradonačelnike i načelnike u devet opština i gradova u Bosni i Hercegovini kandidati SNSD-a i njima bliskih političkih opcija odnijeli su pobjedu u većini mjesta. Od pet opština u kojima su se nadmetali za mjesto gradonačelnika/načelnika kandidati SNSD-a su pobijedili u tri a izgubili u dvije opštine. Kandidati opozicije su doživjeli debakl, nisu pobijedili ni u jednoj opštini. SNSD je pobijedio u Trebinju, Drvaru i Ribniku. U Doboju je pobijedio nezavisni kandidat koga je podržao SNSD. Kandidati SDA su pobijedili u Kaknju i Bužimu.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Doboja Boris Jerinić (ex SDS) osvojio je većinu glasova. Jerinić je osvojio gotovo 90% glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Nebojša Šajinović iz SDS-a osvojio  nešto manje od 10% glasova.

 

Boris Jerinić proslavlja izbornu pobjedu. FOTO: nezavisne.com

Novi gradonačelnik Trebinja je SNSD-ov Mirko Ćurić koji je dobio oko 5.000 glasova više od kandidata PDP-a Saše Borjana.

 

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić proslavlja izbornu pobjedu. FOTO: twitter.com/SNSDDodik

U Ribniku je kandidat SNSD-a Nebojša Karać osvojio nešto više od 65 odsto glasova birača. Protivkandidat mu je bio Nikola Stojković iz Socijalističke partije koji je osvojio nešto manje od 35% glasova.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Drvar Dušica Runić osvojila je 1.711 glasova, odnosno 60%, a nezavisni kandidat Darko Kajtaz 1.140 glasova.

U Bosanskom Grahovu je pobijedio nezavisni kandidat Milorad Gligić. Kandidat SNSD-a Uroš Makić osvojio je nešto više od 41% glasova, dok je  Milorad Gligić osvojio gotovo 59% glasova.

Novi načelnik Kaknja je dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Aldin Šljivo iz SDA. Aldin Šljivo je osvojio više od 7.500 glasova, odnosno 60%, dok je njegov prvi protivkandidat i kandidat SDP-a Eldin Mijoč osvojio nešto manje od 4.500 glasova, odnosno 35%.

U Bužimu je pobijedio Mersudin Nanić, kandidat SDA, ispred Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka. Nanić je dobio 50% glasova, a Kudelić nešto manje od 49% glasova birača.

Dejan Prošić, nezavisni kandidat na izborima za načelnika Bosanskog Petrovca, novi je načelnik opštine. Prošić je osvojio 29% glasova. Iza njega je Senada Mehdin iz SDA koja je osvojila nešto manje od 24% glasova. Nezavisni kandidat Branko Despot je osvojio 21% glasova birača.

Stjepan Piljić iz HDZ-a, dosadašnji vršilac dužnosti načelnika opštine Domaljevac-Šamac, novi je načelnik opštine. Ono što je kuriozitet izbora za načelnika u ovoj opštini jeste činjenica da je Piljić bio jedini kandidat.

Kao i do sada, i ovaj put je bilo dosta izvještaja o zloupotrebi službenog položaja u predizbornoj kampanji, o čemu je Gerila već pisala.

SDS-ov kandidat za gradonačelnika Doboja Nebojša Šajinović, nakon što je Izborni štab nezavisnog kandidata Borisa Jerinića proglasio pobjedu, poručio je da su glasovi masovno pokradeni i nije čudo što je ovakav rezultat.

Siguran sam da sam pokraden, masovno, i s jedne strane mi je krivo, s druge strane jako sam ponosan na ove ljude, što smo SDS stavili na zdrave noge i mislim da će Dobojlije bez obzira na rezultat da od svega ovoga izvuku pouku.

On je dodao da u ovom trenutku ima šest do sedam puta manje glasova od Jerinića, što je smatra nerealno, te naveo da nije bio fer plej zbog čega je SDS podnio prijave nadležnim institucijama, prenose Nezavisne novine.

Comment here