NASLOVNAPOLITIKA

Brljotine CIK BiH presudile: Ujedinjena Srpska ipak na izborima!

Niti će Nenad Stevandić biti kažnjen sa 10.000 KM iz svog džepa, niti će Ujedinjena Srpska biti odstranjena sa predstojećih lokalnih izbora! Odluka je to Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je poništena zabrana učešća Ujedinjenoj Srpskoj na predstojećim lokalnim izborima, a koju je Centralna izborna komisija izrekla ovoj partiji.

Nenad Stevandić / FOTO: GERILA
Nenad Stevandić / FOTO: GERILA

I sve to uprkos upitnom ukusu promotivnog spota ove stranke koji je sablaznio veći dio javnosti BiH i sa, što je mnogo više zabrinjavajuće, nesumnjivom i neskrivenom nacionalističko-ksenofobnom porukom.

Ono što su iz Ujedinjene Srpske naglasili kao ključni argument za odbacivanje odluke CIK BiH o eliminisanju ove stranke sa predstojećih izbore se pokazalo kao tačno. 

Na pres konferenciji ove stranke održanoj 8.oktobra rečeno je da predizborna kampanja počinje 16. oktobra i da “pomenuti spot nije predmet predizborne kampanje, niti je sadržavao uvredljive poruke” tako da, kako su rekli, CIK nema osnova za kaznu.

U današnjoj odluci Suda BiH stoji upravo slična konotacija: “Izborna kampanja počinje 16. 10. 2020. godine i traje 30 dana, a sporni video zapis je objavljen dana 20. 09. 2020. godine.  Sama ova činjenica je dovoljna za utvrđenje nezakonitosti pobijane odluke i u tom dijelu, jer je primijenjena odredba koja nije mogla biti primijenjena, obzirom da se ista primjenjuje, kao što je već navedeno, samo u periodu izborne kampanje, navedeno je u odluci Suda”.

Ono što je značajno jeste što se u presudi navodi i kako se CIK, prilikom donošenja odluke o zabrani učešća, mogao pozvati na druge članove Izbornog zakona, koji se odnose na ponašanje političkih subjekata u vrijeme izbornog procesa, odnosno od dana raspisivanja izbora, a ne samo u periodu predizborne kampanje.

To faktički znači da je CIK imao mandat da kazni US ali samo da se pozvao na članove Izbornog zakona koji se odnose na aktivnosti stranaka od dana raspisivanja izbora (7.maj ove godine), ali CIK se, namjerno ili ne, pozvao na član koji tretira ponašanje političkog subjekta u okviru predizborne kampanje (16.oktobar – 13.novembar). Sud nijednom ne spori CIK-ovo tumačenje kontraverznog spota kao nešto što bi se moglo tumačiti kao širenje mržnje?!

Takođe, prema mišljenju članova članova Apelacionog vijeća Suda BiH, CIK BiH se pri donošenju odluke o zabrani učešća Ujedinjenoj Srpskoj na izborima pozivao na pogrešne članove Izbornog zakona BiH. CIK se naime pozvao na član Izbornog zakona, kojim se svaki politički subjekt obavezuje da potpiše izjavu o tome kako će poštovati Dejtonski sporazum.

“Iz obrazloženja pobijane odluke proizilazi da je CIK BiH navedenu odredbu tumačio kao obavezu poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, utvrdivši postojanje kršenja istog od strane žalitelja, što niti je smisao navedene odredbe, niti je CIK, čak i da je imao to ovlaštenje, mogao utvrđivati postojanje ovakve povrede, na način na koji je to učinio, to jest utvrđujući postojanje zabranjenog govora”, navodi se u presudi Apelacionog vijeća Suda BiH.

Podsjećamo, prvu analizu ovog “spota” uradio je upravo naš portal, svega nekoliko sati nakon objave samog spota.

Podsjetimo, CIK BiH je 7.oktobra poništio ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjena Srpska i njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM. CIK je ocijenio da je ova stranka odgovorna što je u spornom video spotu objavljenom na društvenim mrežama “Tviter” i “Fejsbuk” 20.septembra ove godine koristila jezik koji bi mogao nekoga navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime su prekršene odredbe Izbornog zakona, a zbog utvrđene lične odgovornosti Stevandiću je izrečena novčana kazna od 10.000 KM.

GERILA.info

Comment here