DRUŠTVONASLOVNA

BH novinari: Nećemo čestitike, hoćemo medijsku slobodu

Povodom Svjetskog dana slobode medija Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve novinare, urednike i druge medijske radnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka. U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima.

Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stepen znanja i profesionalnog integriteta.

BH novinari skreću pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih Covidom-19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijama.

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacuju sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevaju poštivanje prava na slobodu izražavanja. Umjesto političkih floskula, traže efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije.

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert, i ove godine su građani BiH iskazali najviši stepen povjerenja u medije i novinare. To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalce da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika.

Na kraju poručuju da danas više nego ikada svi trebaju pokazati koliko su spremni zajedno i solidarno u cijeloj BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijaloga u bh. društvu.

Comment here