DRUŠTVONASLOVNA

Milorad Dodik čestitao Međunarodni dan slobode medija. Da li je čestitika upućena i “izdajničkim” medijima?

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, ukazavši na značaj medija i novinara i njihovu ulogu, posebno u vanrednim okolnostima kao što je ova danas kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom virusa korona, prenosi novinska agencija Srna.

Dodik je izrazio zahvalnost urednicima, novinarima, snimateljima, foto-reporterima, vozačima i svim zaposlenim u medijskim kućama koji prate aktuelna dešavanja i pravovremeno izvještavaju javnost o svim bitnim događajima i u vrijeme epidemije.

Između ostalog, Dodik je naglasio da profesionalno novinarstvo i profesionalni mediji uvijek imaju i imaće podršku svih institucija i društva u cjelini u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju.

“Svako savremeno društvo treba da teži pravim vrijednostima pa tako i mediji, a sloboda medija je jedna od karakteristika demokratskog društva. Ta sloboda ni u kom slučaju ne znači širenje lažnih informacija, već profesionalno i odgovorno obavljanje posla u interesu javnosti i istine”, navodi se u Dodikovoj čestitki.

Sama po sebi, ova vijest ne bi trebala izazivati pretjerane reakcije – visoki funkcioner u jednoj zemlji čestita novinarima Međunarodni dan slobode medija uz poruku da je sloboda medija karakteristika demokratskog društva i da mediji i novinari imaju podršku institucija i društva. Dakle, ništa neuobičajeno za jednu demokratsku zemlju u kojoj se poštuju demokratska načela i sloboda medija. Ništa neuobičajeno da nije riječ o Miloradu Dodiku.

Rijetko koji političar u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, ima tako “bogatu istoriju” napada na medije i novinare kao Milorad Dodik, tako da je ova čestitka u najmanju ruku licemjerna. Prisjetimo se samo nekih njegovih “ispada” unazad par godina.

U februaru ove godine Dodik je verbalno napao novinara BN televizije i portala Gerila Vladimira Kovačevića. Tokom trajanja konferencije za medije, poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Kovačević je postavio pitanje Dodiku, kojim ga je podsjetio na višegodišnje prijetnje blokadama. Međutim, Dodik je BN televiziju više puta nazvao izdajničkom, rekavši Kovačeviću da je instruisan i da je “instrument bošnjačke, bosanske i muslimanske politike”.

U maju prošle godine Dodik je novinara Žurnala Avdu Avdića nazvao kretenom zbog objavljivanja informacija o umješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije u aferu trgovine krivičnim prijavama. Dodik se nakon nekoliko sekundi izvinio, poslije negodovanja nekih od prisutnih novinara, ali i dodao da Avdić pokušava da ispadne najveća faca u BiH, misleći i na neke prethodne Avdićeve tekstove, prije svega aferu “obavještajne službe”.

U septembru 2018. godine Dodik se verbalno sukobio sa novinarima tokom davanja izjava o slučaju ubistva Davida Dragičevića. Na konstataciju novinara da Davor Dragičević traži pravdu za ubijeno dijete i da se ne mogu porediti politička okupljanja i protesti na Trgu Krajine zbog ubistva Davida Dragičevića, Dodik je novinare optužio da imaju izokrenut pristup događajima dodatno se okomivši na njih optuživši ih za “maligni uticaj na javnost”.

U avgustu 2018. godine Dodik se okomio na glavnog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije  Dinu Jahića. Dodik je optužio Jahića i CINS da rukovode “centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija”. Jahićevo ime je naveo kada je bilo postavljeno pitanje o istraživanju imovine funkcionera Bosne i Hercegovine, koje je objavio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo – CIN.

U junu 2018. godine Dodik se obrušio na BN televiziju i javno, imenom i prezimenom, prozvao novinare optužujući ih da su navodni strani špijuni. “Činjenica je da su dva važna novinara BN televizije proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to urađeno. Ako treba, reći ću ko je bio, gospođa Suzana Rađen i Željko Raljić iz Banjaluke. To sve znamo i vidimo na koji način je teško nositi političku borbu. BN televizija pokušava da sprovede politike koje nisu u interesu RS i srpskog naroda”, rekao je tom prilikom Dodik.

U aprilu 2018. godine na pitanje novinara BN televizije da li je policija odradila dobar posao u slučaju smrti Davida Dragičevića, Dodik je rekao da je BN “medijsko smeće” i “fabrika laži”.

Ovo su samo primjeri Dodikove “podrške” profesionalnom novinarstvu i profesionalnim medijima unazad dvije godine. Inače, lider SNSD-a i nekadašnji premijer i predsjednik Republike Srpske, a današnji član Predsjedništva BiH, nikada se nije ustručavao da verbalno napadne novinare, nazove ih pogrdnim imenima ili im “nalijepi etiketu izdajnika” samim tim i stavi metu na čelo.

Bilo bi dobro da je Dodikova čestitika povodom Međunarodnog dana slobode medija njegov iskorak ka većem poštovanju slobode medija i novinara, ka uvažavanju prava na drugačije mišljenje i toleranciju, ali nažalost, uzevši u obzir dosadašnju praksu, sve su prilike da će Dodik nastaviti po uhodanoj matrici vrijeđanja, omalovažavanja i napada na novinare. Vrijeme će pokazati.

 

Gerila.info

Comment here