ISTRАŽIVANJANASLOVNANOVOSTI

“EKO Toplane Banjaluka” neovlašteno koristile električnu energiju!

Pravno lice u Banjaluci uhvaćeno je u krađi električne energije 25. februara ove godine. To su prethodne sedmice saopštili iz banjalučke Policijske uprave. U policijskoj upravi Banjaluka nisu naveli o kojem pravnom licu se konkretno radi ali su naveli da su o svemu obavijestili Okružno tužilaštvo Banjaluka. Gerili je, iz nekoliko različitih izvora, potvrđeno da je pravno lice koje je kralo struju “Eko Toplane Banjaluka”.

 

saopštenje banjalučke Policijske uprave

Iz preduzeća “Eko Toplane”, za sada, nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem. Konkretno smo ih pitali zašto je njihova kompanija koristila neprijavljena brojila. Iz policije su saopštili da je pravno lice koje je uhvaćeno u krađi struje neprijavljena brojila imalo na dvije lokacije u Banjaluci, naši izvori tvrde da se radi o tri lokacije na kojima je, na svakoj posebno, neovlašteno i neprijavljeno potrošena električna energija u iznosu od 15 000, 20 000 i 30 000 maraka. Ukupno 65 000 je iznos za koji je oštećena Elektrokrajina Banjaluka. Naši izvori tvrde da je struja nelegalno trošena najmanje godinu dana jer je to maksimalan period koji se može očitati.

“Moguć je toliki trošak i on zavisi od perioda koliko je korišteno a to je moglo trajati godinama a obračun kazni, odnosno neovlaštene proizvodnje se obračunava maksimalnim učinkom u zavisnosti od jačine i debljine, odnosno presjeka kabla. Ako je obračunato 65 000 maraka onda je to rađeno po formuli po kojoj se obračunava neovlaštena potrošnja”, pojašnjava izvor Gerila info.

U Elektrokrajini, čiji radnici su zatekli krađu struje i to prijavili policiji nisu, za sada, odgovorili na naša pitanja. Naši izvori tvrde da Elektrokrajina nije isključila nelegalne potrošače jer je i dalje u toku grijna sezona u Banjaluci.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka odgovorili su nam da oni jesu upoznati o počinjenju krivičnog djela “krađa električne energije”.

“Dežurni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka obaviješten je sa gore navedenim iz vašeg upita, te je naložio policijskim službenicima PU Banjaluka da preduzmu potrebne mjere i radnje, a nakon toga o istom dostave izvještaj ovom tužilaštvu. Tužilaštvo do danas nije zaprimilo izvještaj”, odgovorili su nam iz OJT Banjaluka.

 

odgovor Okružnog tužilaštva Banjaluka

U Policiji su potvrdili da je u tok rad na dokumentovanju navedenog predmeta. Nakon kompletiranja predmeta biće dostavljen izvještaj tužilaštvu, precizirali su u Policijskoj upravi Banjaluka.

odgovor Policijske uprave Banjaluka

Preduzeće Eko Toplane a.d. Banjaluka osnovano je u maju 2017. godine a odlukom skupštine Grada Banjaluka ovom preduzeću je komunalna djelatnost povjerena 1. februara 2018. godine. Kompanija je u suvlasništvu Grada Banjaluka i Društva sa ograničenom odgovornošću za energetiku i ekologiju IEE Banjaluka koje je sa 51,03 većinski vlasnik zajedničkog preduzeća.

Izmjenama zakona iz 2017. godina neovlaštena potrošnja električne energije se u Republici Srpskoj tretira kao krivično djelo a počinioci ukoliko im se krađa struje dokaže biće sankcionisani zatvorskom i novčanom kaznom. Ukoliko iznos ukradene struje prelazi 10 000 maraka učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom a ukoliko iznos štete prelazi 50 000 maraka kaznom zatvora od od dvije do osam godina i novčanom kaznom. Ukoliko je počinilac pravno lice, biće kažnjeno novčanom kaznom od 20 000 do 200 000 maraka a odgovorno lice kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

GERILA info

 

Ostavite komentar