INTERVJUNASLOVNAPOLITIKA

Mladen Ivanić: Situacija u BiH neodrživa, nalazimo se unutar velikog sukoba

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH izjavio je za portal gerila.info da smatra da je trenutna situacija u BiH dugoročno neodrživa, te da je perspektiva zemlje u integrisanju sa EU.

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH

Ivanić za naš portal navodi da nije dobro što se BiH trenutno nalazi u zoni sukoba interesa velikih sila koje se ovdje prepliću. On smatra da srpski predstavnici trenutno propuštaju brojne šanse da se nametnu kao faktor koji je zainteresovan za rješavanje zamršene situacije u BiH.

„Mi kao narod tumaramo li tumaramo. Uzimamo na sebe da rješavamo prevelike stvari i krupna pitanja i obično krenemo sa velikim očekivanjima, a sve se najčešće završi na našu štetu. Nisam veliki optimista kada je perspektiva u pitanju. Naša jedina šansa je da se Republika Srpska otvori prema svijetu, da budemo prihvatljivi stranim investitorima, da pokažemo da stvari u BiH ne idu u dobrom smjeru, ne zbog Republike Srpske, nego zbog procesa i kočenja koji dolaze iz Federacije. Ovakva BiH je vrlo teško održiva i biće u nekoj vrsti trajnog konflikta. Bilo bi dobro da smo dio neke šire društvene zajednice, a mislim na EU, pa da primjenjujemo pravila i norme koje su drugi razvili. U tom slučaju možda se i vratimo normalnom životu” izjavio je Ivanić.

Govoreći o pozivu NATO-a BiH za aktivaciju Akcionog plana(takozvanog MAP-a), Ivanić navodi da je BiH postala prostor na kome se sukobljavaju različiti interesi SAD i Rusije. I jedni i drugi pokušavaju pokazati da su dominantni na ovom prostoru. Ovo je tema koja prevazilazi političku moć i uticaj bilo kojeg političara u BiH.

„Ja nikad  nisam ni spominjao MAP, polazeći od pretpostavke da je gospodin Radmanović i SNSD slobodnom voljom potpisao taj zahtjev i da ga je sad nemoguće promijeniti, pošto se s time ne bi složili bošnjački i hrvatski član Predsjedništva. Zato sam i ja govorio da program saradnje sa NATO možemo prihvatiti, ali da u članstvo u NATO ne možemo i nećemo bez Srbije. To sam zacementirao kao politički stav i to bi bila politika koju bih vodio da sam ponovo izabran u Predsjedništvo. Pitanje MAP-a ne treba odlučivati Savjet ministara koji je u tehničkom mandate. To je tema za novi Savjet ministara i novu većinu.

Dokle će ovakvo iscrpljivanje trajati, ja ne znam. Mislim da je vidljivo da su neke odluke u rukama  nekih drugih ljudi, onih s vana. Možda dođe i do određene političke trgovine između velikih sila, a koje su u vezi sa ovom teritorijom. Mislim da rješenje nije na pomolu bar u narednih godinu ili dvije dana“ rekao je Ivanić.

Nekadašnji najmlađi član Predsjedništva BiH smarta da u skorije vrijeme neće doći ni do formiranja Savjeta ministara BiH, a da posljednje političke trzavice to i dokazuju.

„Ko će sad sa SDA praviti većinu? Ne mislim samo na Srbe. SDA sama ne smije sa HDZ-om  i SNSD-om jer su druge bošnjačke stranke preuzele veliki dio kantona, pa čak bi mogli formirati vlast i na federalnom nivou. SDA zbog tog rizikuje da ih ostale bošnjačke partije proglase da su udruženi na vlasti sa dva “neprijatelja Bosne i Hercegovine”, SNSD-om i HDZ-om. Oni traže panično jednog partnera, niko neće sa njima, s druge strane, poslije ovog zahtjeva za ukidanjem naziva Republika Srpska teško da će i bilo koja srpska partija, osim možda SNSD, htjeti da uđe u vlast sa SDA. S druge strane, stranke ljevice neće da uđu u vlast sa HDZ-om, zbog  odnosa koji HDZ ima spram Željka Komšića, tako da ja ne vidim ko može okupiti većinu. Ja mislim da će ovo potrajati još mnogo vremena i da će ovaj saziv Savjeta ministara još dugo biti u tehničkom mandatu“, kaže Ivanić.

On smatra da je obaveza Milorada Dodika da obezbijedi novu većinu u Savjetu ministara jer je član Predsjedništva čija je to osnovna dužnost, kao što je on prije četiri godine to učinio. Ukoliko to ne uradi pokazaće vlastitu nemoć, kao što je to već uradio kada je obećao pa odustao od unošenja srpske zastave u Predsjedništvo.

Dodaje i da ne vidi volju kod nekih stranaka da učestvuju u formiranju novog saziva Saveta ministara.

„Ne vidim da je iko od strana koje se proglašavaju izbornim pobjednicima, osim gospodina Dodika zainteresovan da uđe u preraspodjelu vlasti na nivou BiH. HDZ već ima maksimum koji može imati, SDA već ima maksimum koji može imati. Ključni igrači u FBiH ništa ne rizikuju time što nema Savjeta ministara. HDZ-u možda ne bi ni odgovaralo da dođe do promjena i nove raspodjele jer sad kontrolišu ključne instrumente vlasti i u Federaciji i na nivou BiH. Oni samo formalno pričaju Dodiku da su zainteresovani, a ništa ne gube što nema novog Savjeta ministara“, zaključio je Ivanić.

 

Comment here