DRUŠTVONASLOVNA

GERILA.info saznaje: Protiv napadača na Kovačevića podignuta optužnica!

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka je danas oko 15 časova u Okružni sud Banjaluka stigla optužnica na potvrđivanje u slučaju pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije i portala GERILA.info. Optužnica se odnosi na Marka Čolića (31) zvanog Roda, a za sada nemamo informacija da li se optužnica odnosi i na Nedeljka Dukića (31) koji je i dalje u bijegu, saznaje portal GERILA.info .

Marko Čolić i Nedeljko Dukić, foto: facebook
Marko Čolić i Nedeljko Dukić, foto: facebook
Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info
Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info

Kada i ako se potvrdi optužnica i obavi prethodno saslušanje optuženog, potom se formira “K” predmet i zadužuje ga sudije koji će voditi suđenje. Ubrzo nakon toga se zakazuje prvo ročište.

Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info
Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info
Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info
Vladimir Kovačević, foto: GERILA.info

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tada je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da je policija intenzivno tragala za počiniocima, ali da su istragu pratile i „teorije zavjere“.

„Nema političke pozadine. Nikome nije palo na pamet da napada novinare. Tužilaštvo je napad okvalifikovalo kao pokušaj ubistva i sada je na pravosuđu da završi svoj dio posla. Dakle, napad nema nikakve veze sa bilo kim iz vlasti niti da je napad naručen od bilo koga ko je dio vlasti. Svako svoje pravo može da traži tužbama, ali nećemo tolerisati ni verbalne ni fizičke napade na novinare. U narednom periodu treba se razmišljati o tome da li postoji zakonska mogućnost da se ovaj posao tretira kao službeni posao, odnosno da budete zaštićeni kao službena lica. Bez obzira na to kako izvještavali, uvijek možete računati na zaštitu MUP-a“, poručio je Lukač, ne objasnivši kako je moguće da je MUP RS to zaključio budući da se Čolić brani ćutanjem.

Banjalučki Klub novinara je i više navrata protestvovao zbog tromosti institucija u rješavanju ovog slučaja.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da ovaj klub traži da se riješi pokušaj ubistva novinara BN televizije i portala GERILA.info Vladimira Kovačevića, te napomenuo da nadležne institucije još nisu riješile slučaj, odnosno nisu otkrile motiv i nalogodavce.

“Mislimo da se ovim dodatno narušava kredibilitet institucija RS. Malo vjerujem u njihovu želju da ovaj slučaj privedu kraju. Danas je i 11 godišnjica ubistva Milana Vukelića koji je takođe bio izvor novinarima. 11 godina niko nije otkrio počinioce i smatramo da se ovako nešto može desiti i u slučaju Vladimira Kovačevića”, rekao je tada Vukelić.

GERILA.info

Comment here