Novi protest novinara zbog napada na Vladimira Kovačevića (FOTO)

  • 77
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Banjaluci je danas održan protest novinara zbog činjenice da još uvijek ništa nije otkriveno u slučaju pokušaja ubistva novinara našeg portala i BN televizije Vladimira Kovačevića. 

Na protestnom okupljanju i danas je postavljeno pitanje ko je pokušao ubistvo Vladimira Kovačevića. U prvih par nedjelja istraga je dovela do određenih rezultata, jedna osoba je uhapšena a za drugu se sumnja da je učestvovalo u napadu ali ona najbitnija pitanja, ko je i zbog čega naručio napad na novinara Vladimira Kovačevića nisu dobila odgovor.

“Iskreno ja ne očekujem da se ovaj slučaj riješi do kraja. Ne vjerujem da će se ikada saznati nalogodavci. Do sada bi već trebali da budu neke zvanične informacije.  Nema nikakvih informacija ni iz Tužilaštva. Razumljivo je da ne treba otkrivati rezultate istrage ali bar neko obraćanje javnosti  u ova dva i po mjeseca, s obzirom na to koliko je slučaj privukao pažnju, bi bilo poželjno”, izjavio je danas Vladimir Kovačević.

I više od dva mjeseca nakon napada na novinara Vladimira Kovačevića, nije uhapšen drugoosumnjičeni.

Prema određenim informacijama drugoosumnjičeni Nedeljko Dukić se nalazi u Sloveniji ali za njim nije raspisana međunarodna, nego samo centralna potjernica.

Još veći problem predstavlja činjenica da nisu poznati ni motiv, ni nalogodavci. Okupljanjem ispred Kluba novinara Banjaluka, zaposleni u medijima su jasno  poslali poruku da je sve to nedopustivo.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da ovaj klub traži da se riješi pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, te napomenuo da nadležne institucije još nisu riješile slučaj, odnosno nisu otkrile motiv i nalogodavce.

“Mislimo da se ovim dodatno narušava kredibilitet institucija RS. Malo vjerujem u njihovu želju da ovaj slučaj privedu kraju. Danas je i 11 godišnjica ubistva Milana Vukelića koji je takođe bio izvor novinarima. 11 godina niko nije otkrio počinioce i smatramo da se ovako nešto može desiti i u slučaju Vladimira Kovačevića”, rekao je Vukelić.

Vukelić je podsjetio i da su napadi na novinare sve češći, a da je u posljednje dvije godine linija za pomoć novinarima u BiH registrovala je čak 118 različitih napada.

Većina slučajeva nikada nije procesuirana pa iz banjalučkog Kluba novinara poručuju da je vrijeme da se krivični zakon RS mijenja, tako da se napad na novinar kvalifikuje kao napad na službeno lice.

 

“Iako je većina u Skupština odbila naš prijedlog, na čemu smo predano radili proteklih sedam godina. Oni su smatrali da je to nepotrebno. Međutim nakon napada na Vladimira Kovačevića  izašli su sa zvaničnim stavom da će to uraditi. Mi zvanično pozivamo na prvoj sjednici po hitnom postupku da uvrste izmjenu krivičnog zakona RS i da ga usvoje  i pokažu na taj način da podržavaju medijske slobode”, dodao je Vukelić.

I Vladimir Kovačević je naveo da novinari moraju biti radikalniji u borbi za svoja prava, podsjećajući da će od novog saziva Narodne skupštine tražiti izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske, prema kojima će napadači na novinare biti strože kažnjeni.

“Novinari moraju imati povlašteniji položaj, jer društo koje ne cijeni novinare, ne cijeni demokratiju. Ne smijemo dozvoliti da ljudi koji časno i pošteno rade svoj posao sa strahom idu kući i osvrću se da li će ih iko napasti. Novinari su samo sluge narodu i nikome više, to mora biti svima jasno.“, naveo je Kovačević.

Vladimir Kovačević pretučen je 26. avgusta u banjalučkom naselju Obilićevo, a nanesene su mu povrede glave metalnim šipkama, zbog čega je bio hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Za pokušaj ubistva Kovačevića osumnjičen je Marko Čolić /31/ iz Banjaluke, kojem je 11. septembra Okružni sud u Banjaluci odredio jednomjesečni pritvor.