DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Duge cijevi širom Republike Srpske u borbi protiv korona virusa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač pozvao je građane da poštuju naredbu o zabrani kretanja koja počinje u 20:00 časova na cijeloj teritoriji Republike Srpske, te ukazao da će policija nositi duge cijevi, prenosi Srna.

Lukač je naveo da će policija večeras izaći širom Republike Srpske i moliti građane da se sklanjaju i ne grupišu, a od sutra će krenuti sa privođenjima koji ne budu poštovali.

Prema njegovim riječima, novčane kazne su od 500 do 1.500 KM, a nikome ne treba ni to niti da bude priveden.

Policijski čas trajaće od 20:00 do 5:00 časova, a Lukač je naveo da će policija pratiti poštovanje ove mjere koju je donio Republički štab za vanredne situacije.

“Policija će nositi duge cijevi, ali neće nositi prst na obaraču i građani ne treba da budu uznemirani, ali će biti spremni da reaguju ako neko pokuša da iskoristi ovu situaciju”, rekao je Lukač za Alternativnu televiziju.

On je upozorio sve koji bi pokušali da urade neki kriminalnu aktivnost da će biti preduzete sve mjere.

U Banjaluci će večeras na ulici biti Žandarmerija sa specijalnom antiterorističkom jedinicom.

Lukač je ukazao da neki građani moraju da funkcionišu tokom policijskog časa, jer se život ne smije zaustaviti.

On je ukazao da su sve ove mjere kako bi se zaštitili od nevidljivog neprijatelja, te ukazao na veliki broj žrtava virusa korona.

“Mi nismo velika nacija, ne možemo da gubimo ljude na taj način”, istakao je Lukač, te naglasio da je jedini način da ljudi budu odgovorni, da se koriste maske, rukavice, da se drži odstojanje.

On je pozvao sve da ovo shvate odgovorno, te istakao da je siguran da građani u Republici Srpskoj znaju kako pobijediti jer su iznijeli mnoge teške bitke.

Policijski sat je uveden i u Federaciji BiH. Odlučio je to večeras na telefonskoj sjednici u Sarajevu Federalni štab civilne zaštite. Uvođenje policijskog sata starta od sutra od 18 do 5 sati, prenosi Avaz.

To znači da je na snazi policijski sat na nivou cijele BiH. Štab je postupio po prijedlogu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare, a nakon detaljne sigurnosne procjene i cijeneći sveukupnu sigurnosnu situaciju na teritoriji Federacije BiH, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom kao i učestala kretanja migranata u večernjim i noćnim satima, zbog zaštite i najboljeg interesa građana.

Iz ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Inače, u Bosni i Hercegovini je danas umrla prva osoba od korona virusa. U Bihaću je umrla starija žena koja je imala hronične zdravstvene probleme.

Danas su zabilježena i četiri nova slučaja zaraženih korona virusom, dva u Bihaću i po jedan u Konjicu i Mostaru. U Bosni i Hercegovini su do sada ukupno zaražene 93 osobe.

Lokacije u BiH gdje su zabilježeni slučajevi zaraženih virusom korona i broj zaraženih.

Comment here