NASLOVNAPOLITIKA

Dodik opet u lovu na vještice: Nećemo procesuirati nikoga, ali BN TV širi paniku 10 godina!

Sasvim običan događaj u najavi. Sastanak Dragan Lukač, Fahrudin Radončić i Milorad Dodik. Teme su borba protiv širenja virusa korona, bezbjedonosna situacija i slično. Vrlo korektni stavovi, jasna uputstva. Radončić koncizan, Lukač takođe.

Da sve ne prođe u nekom skladu i normalnoj atmosferi pobrinuo se Milorad Dodik.

Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Na pitanje novinara BN televizije, ko čini odbor koji procjenjuje da li je neki pojedinac ili medij širio paniku, suprotno odredbama Vlade RS, odgovarao je, logično, resorni ministar, da bi ipak Dodik bio taj koji će “korigovati” Lukačevu vrlo korektnu izjavu.

Press Dodik, Lukač i Radončić / FOTO: GERILA
Press Dodik, Lukač i Radončić / FOTO: GERILA

“Vi evo izvolite galamite šta hoćete, radite šta hoćete. Recimo ova polemika sa jednim privrednikom iz Hercegovine se prikazuje jednostrano, i ne prikazuju se druge stvari. Kao što znate, u emisiji BN-a, pojavio se čovjek koji kaže, “kada ćete ubiti tog Dodika”? I šta mu se desilo? Čak namjeravam jednog dana da se sretnem sa tim čovjekom. Ja nemam taj problem. Rekli su da nas treba pobiti sve na trgu, pa šta se desilo. Nemojte vi praviti tu dodatnu vrstu priče, i ništa se ne dešava. Ali da ne bi bilo priče da policija zloupotrebljava to, oni više neće postupati po toj uredbi pa vi radite šta god hoćete. Ali to ne može da spriječi građane i udruženja da traže da se sprovede neka procedura”, rekao je Dodik i dodao:

Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Milorad Dodik / FOTO: GERILA

“Sada je ovdje ispala najvažnija ta priča. Kome šta fali? Napravite jedan neuredan krevet u SD “Obilićevo”, koji su razvalili ovi koji tamo budu i to onda snime i kažu pogledajte kakav je karantin. Ili ostavite prljav sto nakon ručka i čekate da Milorad Dodik dođe čisti taj sto i sprema taj krevet i onda pravite priču kako je to neorganizovano. Naravno da nije zgodno biti u karantinu i ja razumijem te ljude, ali od toga praviti neke priče… Neće nikome faliti dlaka s glave i niko neće biti procesuiran. A šta ako građanin pozove policiju? Onda ćete reći policija neće da dođe. Niko ovdje nije dirnut, nikom ne fali dlaka s glave. Je l’ vama (BN TV) fali šta? Vi širite paniku već 10 godina. Izvolite radite, niko vam to ne spori. Ovo nije napravljeno da se neko juri, svi imaju prava. Radite šta god hoćete, gledajte događaje kako god hoćete, kad ovo sve završi bavićemo se politikom”.

Dragan Lukač i Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Dragan Lukač i Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, je, prije nepotrebnog Dodikovog “incidenta”, objasnio da je “u koordinaciji sa predsjednicom Srpske, predsjednikom Vlade, predsjednikom Skupštine i sa ministrom unutrašnjih poslova dogovoreno da policija neće postupati po Uredbi o zabrani izazivanja panike i širenja lažnih vijesti osim u slučaju da to prijave građani“.

Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Dodik je takođe komentarisao i neodržavanje sjednice Fiskalnog savjeta BiH zbog izostanka jednog člana iz bošnjačkog naroda i rekao da to nije dobra poruka javnosti.

“To još više usložnjava problem. Mi smo predlagali da raspodjela bude obavljena po omjeru 60:40 u korist FBiH jer je ovo krizni aranžman MMF-a, a ne redovni i MMF traži da se entiteti dogovore o tome. To bi bio fer dogovor koji bi omogućio da obje strane po pola procenta novca odvoje za Brčko distrikt”, poručio je Dodik. On je ocijenio da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrana mimo zakona i da ona, kao ni Parlamentarna skupština BiH, “nije ovlaštena da odlučuje o prolongiranju izbora”, rekao je Dodik i naglasio da “CIK nije legalan i legitiman i ne može biti ni sagovornik o ovom pitanju”.

On je dodao da je ta tema nepotrebna u ovom vremenu, te da je saglasan sa Fahrudinom Radončićem, ministrom bezbjednosti BiH, da sve političke teme treba ostaviti za kasnije.

“Ali neki su htjeli da to završe na brzinu kao što su navikli sa promjenom Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ili izborom CIK. Vjerujem da u FBiH ne razmišljaju sve političke partije na način kao što predlaže SDA da dođe do odgađanja izbora”, kaže Dodik.

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, nakon sastanaka sa članom Dodikom i Lukačem, izjavio je da je bezbjednosni sektor BiH “kupio važnu stvar, odsnosno – vrijeme, a sve zarad toga kako bi se zdravstveni sistem spremio za borbu protiv korona virusa”.

Fahrudin Radončić i Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Fahrudin Radončić i Milorad Dodik / FOTO: GERILA

“Mjere koje se preduzimaju pokazuju se veoma važnima. Sektor bezbjednosti na nivou entiteta i BiH je ‘kupio’ važnu stvar, a to je vrijeme za medicinsku struku. Nakon mjesec i više dana dali smo našim ljekarima da pripreme bolnice, nabave respiratore i opremu. Dali smo im vremena kako bi se borili sa korona virusom”, istakao je Radončić.

Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA, za portal Gerila kritikuje Dodikovu reakciju na legitimno novinarsko pitanje.

Aleksandar Trifunović / FOTO: fb Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović / FOTO: fb Aleksandar Trifunović

“Ovdašnji banjalučki Sud je presudio da je najplaćeniji autor SNSD-a, Stevan Karganović, koji je iz budžeta Vlade RS dobio milione naših maraka kriv, i da je širio neistine o unutrašnjim neprijateljima Srpske. Lažne informacije koje je publikovao su objavljivali svi mediji pod kontrolom Milorada Dodika, dakle dokazano su širili lažne informacije, širili paniku. Pošto je u tim medijima i javni servis, Milorad Dodik bi se trebao tim segmentom pozabaviti više nego bilo kojim drugim. Zašto javni servis radi takve stvari, izmišlja neprestano nikad dokazane napade na RS: To Dodik treba da istražuje, a ne da koristi ovu situaciju da napada medije koji mu ne odgovaraju”, naglašava Trifunović.

GERILA.info

Comment here