Uncategorized

U MUP-u se žale na tužilaštvo

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske žale se da tužilaštvo ne prepoznaje elemente krivičnog djela u slučajevima za koje je MUP procijenio da su izazivanje panike ili kršenje javnog reda i mira sa elemntima krivičnog djela. To je na, vlasti bliskoj, Alternativnoj televiziji izjavila načelnik Odjeljenja za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Mirna Miljanović. U međuvremenu iz MUP-a i dalje ne odgovaraju na pitanja o tome kako procjenjuju da li je neki status ili izjava širenje panike ili samo dozvoljena kritika rada institucija i predstavnika vlasti i ko čini stručni tim koji odlučuje o tome.

Policija je od proglašenja vanredne situacije uzrokovane virusom korona izdala nekoliko prekršajnih naloga za navodno izazivanje panike i širenje lažnih vijesti a jedno lice je privedeno zbog prepiske u viber grupi u kojoj je pisalo o potrebi podizanja revolucije i svrgavanja vlasti i zauzimanja Vlade, Palate Republike… Pojedini pravnici su upozorili da, iako u pozivu na nasilno svrgavanje vlasti ima elemenata krivičnog djela, je vrlo upitno to da li je ograničena viber komunikacija javni prostor kao i da je diskutabilno da li je narušeno pravo na privatnu prepisku.

Za “izazivanje panike” kažnjena je doktorica iz Prijedora Maja Dragojević Stojić koja je u izjavi za jednu televiziju govorila o lošem stanju u zdravstvu Republike Srpske. Maja Dragojević Stojić je tražila sudsko odlučivanje jer ne prihvata odgovornost koja joj se prijavom stavlja na teret.

Mrkonjić Grad, foto GERILA

U Mrkonjić Gradu su dva lica dobila prekršajne prijave zbog objava na društvenim mrežama koje su protumačene kao širenje panike a jedno od ta dva lica je dobilo dvije prijave jer je nakon prve prijave objavilo još jedan status na Facebooku u kojem se izrazito kritički negativno odnosi prema predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj, što nije širenje panike.

Policijsku upravu u Mrkonjiću smo pitali ko u njihovoj upravi procjenjuje šta je izazivanje panike a šta kritika rada institucija i političara. Pitali smo ih da li, s obzirom na dostupne fotografije i objave na društvenim mrežama sličnog ili istog sadržaja kao u slučaju kažnjenih lica a koje objavljuju zaposleni u opštini ili komunalnoj policiji u tom gradu, kažnjavaju selektivno. Odgovore nismo dobili.

Inače, kada je izazivanje panike u pitanju zakon je jasan. Određena djela mogu predstavljati djela po ovom osnovu isključivo ako kod određenog građanina ili grupe građana izazovu osjećaj panike, osjećaj jakog iznenadnog straha, ugroženosti za ličnu bezbjednost i život, ili ako je teško narušen javni red i mir. Zakon kritiku ne prepoznaje kao izazivanje panike.

Vlada je Odluku o zabrani izazivanja panike i širenja lažnih vijesti donijela 19. marta nakon zaključka Štaba za vanredne situacije koji je to predložio Vladi. Usvajanje zaključka Štabu predložio je MUP.

GERILA info

Comment here