DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKAUncategorized

Srpska u raljama partokratije

foto: dragas.biz

Nije bitno kako radite svoj posao sve dok ste lojalni partiji koja vas je postavila na određenu funkciju. Tako bi se u jednoj rečenici mogle opisati najnovije smjene, pokušaji smjena i najave smjena pojedinih direktora javnih preduzeća, zaposlenih u ministarstvima i drugih funkcionera u Republici Srpskoj. Predsjednik Republike i SNSD-a Milorad Dodik nedavno je najavio da će svi oni koji su postavljeni u ime koalicije na vlasti da budu direktori javnih preduzeća a na proteklim izborima nisu radili u korist kandidata koalicije biti smijenjeni. Milorad Dodik je rekao i da misli da je to savim legitimno. Iako preduzeća nisu u vlasništvu stranaka na vlasti već Republike Srpske. Bez obzira o kome se radi apsurdno je da nečiji loš rad, loše poslovanje preduzeća ili nestručnost nisu primjećeni ranije već tek nakon izbora.

Evo kako sve komentarišu Tanja Topić politička analitičarka iz Banjaluke i Aleksandar Trifunović urednik portala “Buka”.

 

foto: Tanja Topić, foto Buka

“Mi smo ranije zapravo imali takvu situaciju da je bila javna tajna da je na djelu partokratija i da zapravo ne možete dobiti ni mjesto spremačice ako nemate člansku kartu vladajuće stranke. Mislim da se sada zapravo desilo jedno ogoljavanje i da nikada više nije bilo prisutno u javnosti i da je to postao jedan model koji je potpuno prihvatljiv. Ali model koji potpuno razotkriva jedan obrazac ponašanja. I te direktore i ljude i članove partija koji su pristali svjesno na takvu vrstu odnosa sa partijom koja je na vlasti i koji su svjesno i dobrovoljno bili dio toga. Sa druge strane imamo jasnu poruku: ako ste dobar poslušnik i disciplinovan partijski vojnik  onda su vam otvorena sva vrata i onda imate na raspolaganju sve mogućnosti. Ukoliko odbijete poslušnost svojoj političkoj partiji koja vas je i dovela na to mjesto praktično ste ucjenjeni i morate odstupiti. O tome ne odlučuju ni stručnost ni znanje ni rezultati već uglavnom šefovi političkih partija.”- rekla je Tanja Topić.

Aleksandar Trifunović urednik portala “Buka” kaže:

foto: Aleksandar Trifunović, foto N1

” Jedini dan bitan u životu političara u BiH samim tim u Republici Srpskoj ili da kažem jedini dan koji je bitan Miloradu Dodiku je dan izbora. I u tom pogledu na stvar ova njegova izjava je sasvim logična. Njemu je bitan rezultat koji ostvari njegova stranka a ne narod koji je te ljude birao. S tim u vezi imamo situaciju da ne moraju nikome objašnjavati zašto loše rade svoje poslove, izabrani direktori odgovaraju samo njemu. Mi smo imali situacije da kao redakcija pišemo tekst o korupciji u najbogatijim, još uvijek,  društvenim firmama a oni nam kažu da im je predsjednik rekao da samo natave da rade svoj posao. To znači da ako je neko korumpirani direktor to Miloradu ne znači ništa u kontekstu da mu obezbjeđuje dovoljan broj glasova na izborima. To je jedino mjerodavno za njega. To naravno uopšte nije legitimno, to nije demokratija to je najgrublja zloupotreba izbornih procesa.”

Comment here