DRUŠTVONASLOVNAUncategorized

Saobraćajna banjalučka nelogičnost

Istočni tranzit pušten je u saobraćaj sredinom juna. Nova saobraćajnica rasteretila je saobraćaj kroz najveći grad Republike Srpske, naročito kroz Obilićevo koje je mjesecima bilo u saobraćajnom kolapsu. Naročito nakon zatvaranja za saobraćaj Zelenog mosta. Istočni tranzit još nije završen i čeka se da ta saobraćajnica nastavi pored Naprijedovog stadiona.

U međuvremenu, gradnja nove saobraćajnice nije za sada dovela i do promjene saobraćajne signalizacije gdje je očekivana promjena.

Potencijalno najopasniji primjer jeste ukrštanje tranzitne saobraćajnice sa starom saobraćajnicom odnosno na ukrštanju Krfske sa ulicom Cara Lazara na Obilićevu. Vozači koji se voze tranzitnom cestom i nailaze na lokalnu saobraćajnicu i dalje imaju znak Stop dok prednost imaju vozači na lokalnoj saobraćajnici.

“Nerijetko se dešava da saobraćaj na ovoj raskrsnici stoji jer i vozači koji imaju prednost i koji dolaze iz pravca Gradskog mosta i Male Čaršije staju jer im se put ukršta sa tranzitom. Prije nekoliko dana je upravo zbog ovoga bila saobraćajna nesreća na ovoj raskrsnici.”-priča stanovnik Obilićeva čiji prozori gledaju na spornu saobraćajnicu.

Stručnjak saobraćajne struke i vlasnik jedne auto škole u Banjaluci za Gerila info tvrdi da su znakovi morali biti promijenjeni jer je sasvim normalno da tranzitni put ima prednost nad lokalnim. Taj posao je do sada trebala da uradi saobraćajna inspekcija tvrdi naš sagovornik.

U gradskoj upravi za naš portal su odgovorili da problem ne postoji i da signalizacija neće biti mijenjana.

“Odjeljenje za saobraćaj i puteve je provelo analizu uslova i načina odvijanja saobraćaja na ukrštanju Krfske i Ulice cara Lazara, te je utvrđeno da nema potrebe za promjenom prioriteta prvenstva prolaza, iz razloga što saobraćajni tok koji dolazi iz smjera novoizgrađenog spoja istočnog tranzita skreće desno ka gradskom mostu, a saobraćajni tok iz iz smjera gradskog mosta skreće lijevo ili ide pravo. Postojeća regulacija na navedenoj raskrsnici obezbjeđuje zadovoljavajući nivo saobraćajne usluge i nema potrebe za promjenom prioriteta prvenstva prolaza. Nastavkom izgradnje istočnog tranita, ka stadionu FK Naprijed i Zelenom mostu, za očekivati je da dođe do preraspodjele saobraćajnih tokova i opterećenja, te i promjene prioriteta prava prvenstva prolaza na navedenoj raskrsnici.”- odgovorili su nam iz banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj.

 

Comment here