DRUŠTVONASLOVNAUncategorized

Protivgradna zaštita RS u subotu zbog letova nije smjela da dejstvuje ukupno 46 minuta!

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je, prilikom obilaska sela na granici banjalučke i prijedorske opštine, da Protivgradna zaštita Republike Srpske u subotu naveče kada se dogodilo strašno nevrijeme u okolini Banjaluke i Prijedora nije imala dozvolu da dejstvuje.

“Imali su zabranu dejstvovanja od strane civilne kontrole letenja i to po pravilu kada god dejstvuju moraju obezbijediti tu dozvolu.”- rekao je ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Gerila saznaje, Protivgradna preventiva Republike Srpske je prvobitno, kada je uočen gradonosni oblak, reagovala i ispalila 25 raketa. Protivgradna preventiva RS imala je dozvolu za dejstvovanje dobijenu od Centra letnih informacija BiH ali sa zabranama dejstvovanja u periodu od 17:36 do 18:03 i 18:36 do 19:07. Zabrane za taj period izrečene su zbog sigurnosti letova u pomenutom periodu.

Prije nastupanja prve zabrane u periodu od 17:36-18:03 Protivgradna preventiva je ispalila 25 raketa ali je, potvrđeno je za Gerila info, pauza od 27 minuta bila dovoljna da se stvori veliki gradonosni oblak koji je načinio ogromnu štetu u selima oko Banjaluke i Prijedora. Nakon isteka zabrane ispaljeno je još raketa, ukupno to veče 64, ali je grad već počinio ogromnu štetu.

Nezvanično nam je  u Protivgradnoj preventivi RS rečeno da bi bila izbjegnuta ogromna šteta da nije bilo zabrane dejstvovanja u dva navrata od po 27 i 19 minuta.

Grad koji je u subotu poslijepodne padao na području Prijedora i Banjaluke počinio je ogromnu štetu u selima, na poljoprivrednim usjevima, voćnjacima ali i kućama i privatnim vozilima.

Od BHANSE smo tražili obrazloženje privremene zabrane dejstvovanja. Obrazloženje ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Comment here