NASLOVNAPOLITIKAUncategorized

NSRS o izvještaju Komisije za Srebrenicu na posebnoj sjednici 14. avgusta!

Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta održaće, na zahtjev predsjednika Republike, posebnu sjednicu na temu: informacija o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995 godine. Komisiju je prije više od 14 godina, nakon obavezujuće presude Suda za ljudska prava BiH, formirala Vlada RS koja je i usvojila izvještaj.

Poslanici će o izvještaju Komisije raspravljati u trenutku kada će do opštih izbora biti manje od dva mjeseca.

“Ništa se neće poništavati jer NSRS nema nadležnosti da tako nešto radi. Sigurno da neće NSRS ući u kršenje ustavnih ovlaštenja i zakonskih procedura. Koju formu će to dobiti, dozvolite to tek poslije rasprave u NSRS.”- rekao je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Opozicija u Republici Srpskoj potvrđuje da možda jeste vrijeme da se na neki način preispita sadržaj izvještaja jer su nakon 15 godina vjerovatno postali dostupni novi dokazi i da je logično da izvještaj komisije nakon 15 godina i novih saznanja bude djelimično izmjenjen. Isto tako poslanici opozicije smatraju da to nije posao Narodne skupštine već Vlade RS koja je formirala Komisiju i usvojila izvještaj.

“Ne bježimo od teme ali tražimo da nam se dostavi kompletan materijal kao i da na sjednicu budu pozvani svi relevantni akteri iz tog vremena.”- rekao je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

“Nesporno je da po isteku 15 godina mnoge stvari koje su prihvaćene kao činjenice u izvještaju danas ne stoje i niko Vladi RS nije branio, jer je to u njenoj nadležnosti, da Vijeću za ljudska pri Ustavnom sudu BiH koje je nasljednik Suda za ljudska prava dostavljaju izmjenjene okolnosti iz izvještaja. Mislim da je to stvar koju je Vlada previdjela pogotovo što pri Vladi postoji tijelo koje se bavi ispitivanjem, utvrđivanjem i okolnostima u vezi sa ratnim zločinima na području RS i BiH.”- kaže Dragan Čavić.

Jasno je da je potezanje teme o izvještaju Komisije za Srebrenicu dva mjeseca pred izbore dio predizbornih aktivnosti vladajućih stranaka u Republici Srpskoj kažu u opoziciji. I Vukota Govedarica, poslanik SDS-a, podsjeća da jedinu nadležnost po ovom pitanju ima Vlada RS i da je bilo logično da predsjednik Republike zatraži posebnu sjednicu Vlade koja bi onda razmotrila nove detalje a zatim, ukoliko je potrebno, informaciju proslijedila Narodnoj skupštini.

Vukota Govedarica pita šta je cilj zakazivanja posebne sjednice, interes Republike Srpske ili izborni benifit određenih stranaka.

“Vlada RS ima jedino legitimno i diskreciono pravo da izvještaj iz 2004. godine, ukoliko nije dobar ili ukoliko su stupile neke nove činjenice na snagu, stavi van snage i eventualno da formira novu komisiju.” rekao je nakon sjednice kolegijuma poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica uvjerava da je na sceni klasična manipulacija pred izbore.

“Ja vas podsjećam da je predsjednik Republike ne tako davno, između ostalog, govorio da je bio genocid u Srebrenici, da je to nesporna pravna činjenica i da je to presudio sud u Hagu. To nisam govorio ja to je govorio on koji sve sad to traži.”- rekao je nakon kolegijuma Vukota Govedarica.

Politički predstavnici Bošnjaka u NSRS još nisu odlučili hoće li prisustvovati posebnoj sjednici, zakazanoj za 14. avgust. U principu, potvrdili su, nisu za održavanje ove sjednice jer smatraju da je to pitanje davno riješeno.

“Svi se ovdje bavimo populizmom. U Srebrenici danas živi svega 800 ljudi, Srba i Bošnjaka. To je mjesto prepušteno samo sebi i mislim da je to čime mi treba da se bavimo u budućnosti.”- kaže Admir Čavka iz koalicije Domovina.

Comment here