DRUŠTVONASLOVNAUncategorized

Kosmos protiv radnika

Kosmos, foto capital ba

Rukovodstvo banjalučkog Kosmosa na čelu sa direktorom tog, nekadašnjeg giganta, poslalo je nekoliko radnika preduzeća na “čekanje”. Razlog takve mjere su tužbe koje su protiv preduzeća pokrenuli neki od radnika a zbog riješenja o otkazu o radu. Presude u korist radnika donio je banjalučki Osnovni sud u julu prošle godine a banjalučki Okružni sud je postupajući po žalbi Kosmosa u maju ove godine potvrdio presude Osnovnog suda.

Presudom Osnovnog suda u Banja Luci  poništene su kao nezakonite odluke tuženog, rješenje o otkazu ugovora o radu. Tuženi Kosmos je obavezan da radnike vrati na radno mjesto koje odgovara njihovom obrazovanju, stručnosti i radnom iskustvu i da im isplati naknadu na ime neisplaćenih plata kao i ostale obaveze koje su prekinute rješenjem o otkazu. Svi oni koji zahtjevaju da im bude isplaćen iznos koji im preduzeće duguje od ranije su u nemilosti rukovodstva preduzeća na čelu sa direktorom, tvrde naši izvori. 

Gerila info sedam dana pokušava da stupi u kontakt sa direktorom Kosmosa Dušanom Vješticom. Prvo nam je u telefonskom razgovoru, prošle sedmice rečeno da je na službenom putu a zatim i da je na sastanku. Mejl sa pitanjima u vezi sa navodima o slanju radnika na čekanje, tužbama radnika ali i prodajom jedne hale za sada je ostao bez odgovora.

Da li je tačno da je određen broj radnika Kosmosa poslat na čekanje?
Šta su razlozi slanja na čekanje, ima li to veze sa tužbama koje su ti radnici podigli protiv Vas i preduzeća?
Koji su razlozi otpuštanja nekih od radnika a što je na kraju dovelo do tužbi i presuda?
Da li je tačno da je Kosmos prodao jednu halu?
Ukoliko to jeste tačno, kome je hala prodata i za koliko novca?
U kojoj fazi je isplata zaostalih dugovanja prema radnicima Kosmosa?– pitanja su koja su za sada bez odgovora.

Radnicima Kosmosa i dalje se, pored nekoliko obećanja da će to biti isplaćeno, duguje nekoliko plata. Naši sagovornici tvrde da niko ne smije da pita za zaostale plate jer se radnici boje reakcije rukovodstva Kosmosa. Nezvanično,rukovodstvo Kosmosa pokušava da dobije kredit u iznosu od 3,5 miliona maraka kako bi bila moguća isplata dugovanja radnicima.

GERILA info

Comment here