DRUŠTVONASLOVNAUncategorized

Korona u Banjaluci. Nadležni garantuju: Nema mjesta panici!

Covid-19, odnosno virus korona, je došao i u BiH, a prva dva slučaja su otac i njegov maloljetni sin iz Banjaluke, inače učenik 8.razreda OŠ “Branko Ćopić”. Oba pacijenta se osjećaju dobro, i upućeni su na liječenje na UKC. U OŠ “Branko Ćopić” nastava je obustavljena, a u toku je testiranje đaka, kao i dezinfekcija učionica i ostalih prostorija u ovoj školi.

 

Alen Šeranić je na pres konferenciji u Institutu za javno zdravstvo RS rekao da je prvi pacijent zaražen virusom korona muškarac srednje dobi koji radi u Italiji, a iz koje se vratio krajem prošlog mjeseca.

“Početkom ove sedmice njemu su uzeti nalazi koji su kasnije potvrdili prisustvo ovog virusa, a zatim je pcijent izolovan na UKC Banjaluka. On je dobrog stanja, nema nikakvih tegoba, kao što je inače slučaj sa ovim virusom. Većina slučajeva i prolazi asimptopmatski, odnosno nema simptoma koji prate bolest”, rekao je Šeranić.

Branislav Zeljković, vd direktroa Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da se u OŠ “Branko Ćopić” vrše testiranja kod djece koja su bila u kontaktu sa zaraženim dječakom.

“Najvažnije je da nemamo potrebe za panikom, ali definitivno moramo pristupiti svemu sa dodatnim oprezom, te stoga pozivam da se građani javljaju telefonom svojim ljekarima, ako su došli iz nekih zemalja gdje je potvrđen virus korona.”, rekao je Zeljković.

Vlado Đajić, dirketor UKC Banjaluka je naglasio da javnost nema razloga za brigu, jer je ranije napravljen plan kako da se izađen na kraj sa voim problemom.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, je istakao da će Dom zdravlja Banjaluka pružiti prvu podršku građanima.

“Osnovna škola u koju je išao dječak koji ima virus korona se dezinfikuje, a vrši se preventivni pregled cijelog razreda. Štab je preporučio pojačane higijenske mjere. Ostale škole nastavljaju normalno da rade”, rekao je Radojičić.

GERILA.info

Comment here