NASLOVNASVJETSKI MEDIJI

Der Spiegel: Tragovi “bager mafije” vode od Njemačke do Balkana

ZEPPELIN RENTAL GMBH

Njemački nedeljnik Der Spiegel u posljednjem broju donosi priču o bandi koja krade građevinske mašine u Njemačkoj i odvozi ih na Balkan. U tekstu se ističe da kompanije za iznajmljivanje građevinske opreme imaju velikih problema sa kriminalnim bandama kojima ni država ne može ništa. Ističe se da čak i mašine koje teže više tona jednostavno nestaju.

Kako sve funkcioniše? Jednostavno, pojavi se “kupac”, odnosno neko ko želi da iznajmi građevinske mašine za neko gradilište. Uzevši u obzir da “kupac” ima sve potrebne papire, kompanije mašine isporučuju veoma brzo, ne postavljajući previše pitanja. Međutim, ubrzo se ispostavi da “kupac” ne uplaćuje novac za iznajmljivanje, a mašinama se gubi svaki trag. Navodi se primjer bagera teškog 15 tona i vrijednosti 200.000 evra koji je “nestao”. Zaposleni u jednoj kompaniji za iznajmljivanje mašina su se kasnije prisjetili da je bager bio utovaren u crveni mercedesov kamion hrvatskih registracija.

Njemački medijski servis Deutsche Welle je u martu ove godine takođe objavio priču o kriminalcima koji su krali bagere i druge građevinske mašine u Njemačkoj, potom ih prebacivali u Hrvatsku, a odatle prodavali po čitavom svijetu.

DW navodi da šteta koju je jedna banda napravila utajama i krađama iznosi tri do pet miliona evra. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih mašina. Ukupno su slične grupe kriminalaca u Njemačkoj prouzrokovale štetu od oko 50 miliona evra.

Der_Spiegel_-_14_8_20

Trag “bager mafije” vodi na Balkan, ističe se dalje u tekstu Der Spiegela, u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Mašine u početku stoje parkirane u iznajmljenim halama u Njemačkoj. Lopovi mijenjaju brojeve šasija i izrađuju dokumentaciju. Transportne kompanije iz istočne Evrope obezbjeđuju prevoz preko granice. Šteta je višemilionska. Samo na području Hamburga je u posljednje tri godine nestalo 16 bagera. Međutim, kriminalci kradu mašine po cijeloj Njemačkoj.

Inače, sistem rada lopova je uvijek isti. Djeluju kao normalni kupci, otvore korisnički račun i službeno iznajmljuju mašine. Međutim, kako bi to izveli, oni otimaju identitete uglednih kompanija koje stvarno postoje, ali koje nikada nisu iznajmljivale građevinske mašine. Kriminalci biraju kompanije koje se rijetko pojavljuju u javnosti ali koje imaju odličan kreditni rejting. Na internetu veoma lako dođu do podataka o kompanijama i naprave dokumente.

Međutim, mejl adresa koju navedu je lažna, a telefonski broj vodi do mobilnog telefona bande putem preusmjeravanja poziva. Mejlovi i telefonski pozivi se preusmjeravaju ka bandi koja, naravno, ne odgovara na njih. Žrtve samo nakon nekoliko sedmica dobiju zahtjeve za isplatu ili opomene putem pošte. Međutim, kada kompanije odgovore na pozive, već bude kasno. Lopovi su u njihovo ime već isporučili mašine.

Borba protiv lopova dio je svakodnevnog poslovanja ove industrije. Gradilišta su često slabo zaštićena i javnost jedva primjećuje što se tamo događa. Međutim, tehnologija bi mogla pomoći. Mala kućišta sa GPS odašiljačima se stavljaju na skupe mašine tako da se mogu locirati. To naravno plaši samo sitne lopove. Profesionalci veoma lako deaktiviraju kućišta. Iako kompanije neprestano nadograđuju sisteme zaštite, lopovi stalno pronalaze načine da nadmaše tehnologiju.

Kompanije se uzaludno nadaju da će im policija pomoći u borbi protiv kriminalaca. Iako prijavljuju slučajeve, posvećenost policije i javnog tužilaštva je ograničena, navode iz kompanija, naglašavajući da se pomalo osjećaju prepušteni sami sebi. Ističu da su gotovo svi slučajevi (desetak istražnih postupaka koji su pokrenuti nakon krađe ili pronevjere) odbačeni. Vlasti su pronašle samo dvije mašine zahvaljujući GPS odašiljačima koje su lopovi previdjeli. Da bi se zaštitile, kompanije se sve više okreću privatnim detektivskim agencijama u nadi da će one riješiti slučajeve.

Jedna od njih, “Incognito” iz Brandenburga, uspjela je ući u trag ukradenoj građevinskoj opremi koji je vodio do Balkana. Takođe su identifikovali i počinioce. Detektivi ove agencije su u junu locirali potencijalnog lopova u Dortmundu. Banda je prethodno naručila tri bagera u Duisburgu pod lažnim identitetom, ali ovaj put su bageri bili opremljeni dobro skrivenim dodatnim GPS odašiljačima. Tako su istražioci uspjeli pratiti lopove i u posljednjem trenutku su spriječili krađu građevinskih mašina. Osumnjičenika, koji je navodno sve to organizovao, držali su sve dok nije došla policija. Policajci su uzeli njegove podatke, a zatim su ga pustili. Sve to doprinosi činjenici da se banda osjeća prilično sigurno u Njemačkoj. Nakon ove operacije, jedan od lopova, koji se predstavio kao “kralj mašina”, čak se javio agenciji, prijetio njihovom šefu i najavio da će do decembra nestati 50 i više bagera.

Detektivi su uspjeli pronaći nekoliko nestalih mašina u Hrvatskoj i Sloveniji. Tamošnja policija manje je oklijevala od njemačkih kolega i odmah su zaplijenili mašine. Među njima je bio i nestali bager od 15 tona sa početka teksta. Međutim, vozilo već sedmicama stoji na parkingu na granici, čekajući da se vrati u Njemačku, navodi se na kraju teksta.

Ostavite komentar