EKONOMIJANOVOSTI

Za Integral inženjering još 10 miliona KM

Izgradnja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu i novom carinskom terminalu u Gradišci građane Republike Srpske će koštati nešto više od 12 miliona KM.

Naime, JP Autoputevi Republike Srpske odlučili su da kompaniji Integral inženjering dodijele posao radova za izgradnju saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi do autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

Vrijednost radova je 10432990,84 bez PDV-a, dok cijena sa PDV-om iznosi više od 12,2 miliona KM.

Autoputevi Republike Srpske su ovaj posao dodijelili Integral inženjeringu kroz pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kako se navodi u obavještenju, pregovarali su samo sa ovom firmom.  Ugovor nije obuhaćen Sporazumom o javnoj nabavci.

U Autoputevima ovaj posao pravdaju inicijativom lokalnih vlasti u Gradišci, koji su tražili da se riješi pristup saobraćajnicama.

“Dana 15.06.2020. godine gradonačelnik Grada Gradiška obratio se Vladi Republike Srpske aktom, a radi rješavanja pitanja prilaza graničnom prelazu, carinskom terminalu i mostu na autoputu E-661.

U istom dopisu se navodi da je Gradiška zbog graničnog prelaza koji se nalazi u samom centru grada jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta u Bosni i Hercegovini, što onemogućava normalno funkcionisanje saobraćaja i prilaz gradu, zbog čega se često ugrožava i sigurnost samih građana, te da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH početkom 2020.godine u funkciju stavila novi carinski terminal na autoputu, uzvodno oko 5 kilometara od sadašnjeg prelaza granice između Republike Hrvatske i BiH.Vlada Republike Srpske je na 77.sjednici održanoj 26.06.2020. godine donijela Odluku broj:04/1-012-2-1752/20 („Službeni glasnik Republike Srpske“ broij:66/20), kojom je saglasna da se u okviru realizacije Projekta izgradnje prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, obezbjede uslovi za rješavanje pitanja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

Istom Odlukom Vlada Republike Srpske je ovlastila JP Autoputevi RS d.o.o. Banja Luka, da u ime Republike Srpske, a u skladu sa zakonskim propisima, preduzme sve neophodne radnje radi rješavanja pitanja saobraćajnog pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka.

U međuvremenu, Javnom preduzeću „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka se još jednim dopisom obratio Grad Gradiška, a kojim dopisom se ukazuje na neophodnost hitnog rješavanja pitanja pristupa graničnom prelazu, novom carinskom terminalu i samom mostu na rijeci Savi sa autoputa E-661, Gradiška – Banja Luka, zbog činjenice da je došlo do povećanja međunarodnog i putničkog saobraćaja kroz naseljeno mjesto čime je znatno ugrožena bezbijednost učesnika u saobraćaju, naročito djece iz obližnje osnovne škole. Zbog ukazanih razloga hitnosti u odvijanju saobraćaja na predmetnoj saobraćajnici ukazala se potreba da se do početka zimske sezone održavanja javnih puteva izvrši nabavka predmetnih radova”, navodi se u odluci o dodjeljivanju posla.

Gerila.info

Comment here