DRUŠTVONOVOSTI

Vlada Srpske počela sa isplatom pomoći “podobnim medijima”?

novinari, kamera, snimatelji

Dugo očekivana pomoć Vlade Republike Srpske medijima za pomoć u saniranju posljedica izazvane koronom, napokon je počela, saznaje Gerila iz više izvora.

novinari, kamera, snimatelji

Međutim, prema našim saznanjima, pomoć će u ovom krugu uskoro dobiti pojedine medijske kuće- Radio- Televizija Republike Srpske, Alternativna televizija, te Novinska agencija SRNA…

Kako naši izvori iz Vlade Srpske govore, riječ je o medijima koji imaju veoma dobru saradnju sa vlastima u Republici Srpskoj.

U toku jučerašnjeg i današnjeg dana, finansijska pomoć već je isplaćena zaposlenicima Alternativne televizije, koja se nalazi u bliskoj vezi sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, potvrdilo je novinarima Gerile više radnika te medijske kuće. Trenutno nema zvaničnih informacija kojim putem je novac uplaćen radnicima, odnosno da li je Vlada direktno uplatila pomoć radnicima ove medijske kuće, ili je to, barem zvanično, ipak išlo preko uplate od strane vlasnika, odnosno menadžmenta ATV-a.

Prema informacijama do kojih je došla redakcija Gerile, pomoć su dobili urednici, novinari i snimatelji u toj medijskoj kući. Većina ih je dobila po 500 KM, dok su pojedini radnici dobili po 1.000 KM. Kriterijum je, navodno, bio procjena menadžmenta koliko je ko iznio posla u izvještavanju oko pandemije novog virusa korona i tokom vanrednog stanja.

Izvori Gerile iz Vlade Srpske kažu da je pomoć isplaćena i RTRS-u u vrijednosti od 100.000 KM, međutim, taj novac još uvijek nije isplaćen zaposlenicima.

Kako nezvanično saznajemo, na jednoj od sjednica užeg rukovodstva SNSD-a Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik predlagao je da pomoć dobiju i još neke medijske kuće, kao što je BN, međutim, premijer Radovan Višković je odbio taj prijedlog.

Podsjećamo i da je Vlada Republike Srpske utvrdila juče  na 74. sjednici, u Banjaluci, Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za mjesec april 2020. godine.

Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodjelu sredstava za mjesec april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja.

Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi Republike Srpske uputili privredni subjekti i prijave na internet stranici registra šteta.

Ova uredba je jedina ovakve vrste koja se uopšte bavila pitanjem pomoći privrednim društvima.

Comment here