NOVOSTIPOLITIKA

Tužilaštvo BiH: Radovan Višković dio predmeta u istrazi ratnih zločina

Tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da je Radovan Višković dio predmeta u istrazi ratnih zločina, objavili su sarajevski mediji.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, odgovoreno je izTužilaštva BiH portalu Klixu.

Oni navode i da Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način.

Portal Istraga.ba objavio je danas da je zaštićeni svjedok Suda Bosne i Hercegovine prije tri godine, u procesu protiv Miodraga Josipovića i drugih, iznio optužbu na račun sadašnjeg premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da je učestvovao u premještanju masovnih grobnica.

Državnim tužiocima u sudijama svjedok ispričao i da mu je Višković nudio novac za premiještanje masovnih grobnica

Zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH izjavio je i da je aktualni premijer Republike Srpske 1995. organizovao prebacivanje zarobljenih Bošnjaka sa stadiona iz Nove Kasabe na mjesta njihovog strijeljanja.

“Radovan Višković mi je nudio novac da premiještam masovne grobnice” kazao je zaštićeni svjedok, a portal Istraga je objavio i audio snimak ovog svjedočenja.

Izvor: Gerila.info/Klix

Comment here