NASLOVNAPOLITIKA

Vigemark: Dok se ne formira vlast ne možemo raditi na slobodi medija i vladavini prava (VIDEO)

Ambasador Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark iznio je danas u Banjaluci pomalo šokantnu tvrdnju da se zbog neformiranja vlasti ne može raditi na vladavini prava ili slobodi medija i slobodi izražavanja.

Ambasador Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark

“Danas sam ovdje na jednom neformalnom sastanku sa medijima da razgovaramo o mišljenju komisije i o nekim preporukama koje su sadržane u tom mišljenju, o pitanjima kao što su sloboda medija, sloboda izražavanja, odnosno ta konkretna pitanja da li postoji u Bosni i Hercegovini vladavina prava, nezavisnost pravosuđa koja će biti potpuno slobodno od svih političkih pritisaka, tako da su to ona pitanja koja su jako bitna, a na njima ne možemo raditi dok se ne formira vlast“, pojasnio je Vigemark.

Vigemark je više puta izrazio razočarenje zbog jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Savjeta ministara BiH.

“Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku niko ne govori o članstvu”, rekao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, cilj BiH je članstvo u EU, a biće potrebne i neke dodatne odluke da bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a, te podsjetio da je prošlo deset mjeseci a vlast još uvijek nije formirana,

Vigemark napominje i da se mora misliti na opšti interes građana, koji žive u oba bh. entiteta

Naveo je i da bi volio da ohrabri i članove Predsjedništva BiH i sve druge političke lidere u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritikuju jedni druge i pokušaju naći neka rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima.

“Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost”, rekao je Vigemark i dodao da BiH jeste dio EU i važno je da se to pitanje riješi što prije.

 

Comment here