NOVOSTIPOLITIKA

Ubrzane pripreme za prekompoziciju vlasti u BiH

Iznenadna najava da će na sjednici Predstavničkog doma PS BiH biti raspravljano o smjeni Nebojše Radmanovića, kao i o povjerenju Savjeta ministara, dio je dubljih procesa koji su već duže vrijeme pripremani.

Aktuelni saziv Savjeta ministara BiH izglasan je krajem decembra 2019.godine – više od godinu dana od izbora, a kompletiran je tek u julu 2020.godine.

Od početka mandata bilo je evidentno da je konstituisanje kabineta i tima Zorana Tegeltije više ptanje forme, nego suštinski proklamovanih razloga, kao što je funkcionisanje državnog aparata.

Afere u kojima su se nalazili pojedini ministri, zamjenici ministara, neriješavanje nagomilanih problema, razlozi su zbog kojih su grupe poslanika Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a inicirale da se na dnevni red narednog zasjedanja Predstavničkog doma uvrsti zahtjev aa iniciranje glasanja o nepovjerenju Savjetu ministara.

Prema saznanjima Gerile, parlamentarna većina za nepovjerenje Savjetu ministara postoji već dugo vrijeme. Za nepovjerenje, osim incijatora, glasaće i poslanici PDP-a, SDS-a, DNS-a, SBB-a, PDA, a postoji velika vjerovatnoća da im se pridruže i pojedini poslanici SDA.

Borenović: Ubjedljivo najgori saziv Savjeta ministara

Predsjednik PDP-a i poslanik u PS BiH Branislav Borenović kaže za Gerilu da će podržati inicijativu za smjenu Savjeta ministara.

Branislav Borenović. FOTO: Gerila.

Mislim da je to sasvim logična inicijativa grupe poslanika i mi ćemo podržati zahtjev za smjenu Savjeta ministara jer je ovo ubjedljivo najgori saziv koji skoro nista nije uradio u prethodnih godinu dana. Bilo je mnogo teških izazova, ali baš nijedan konkretan odgovor Savjet ministara nije dao ni na ekonomski, ni na zdravstveni izazov. Migranska kriza je eskalirala i svakim danom dobija novu dimenziju”, napominje Borenović.

Dodaje da je Savjet ministara svojim nečinjenjem napravio veliku štetu građanima, kao i da je vidljivo da ništa nije urađeno po pitanju nabavke vakcina, kao i da je zaustavljen evropski put BiH.

Očekivalo se da sami podnesu ostavke, ali ja sam ubijeđen da će u ponedjeljak biti dovoljan broj poslanika koji će glasati za smjenu Savjeta ministara”, zaključio je Borenović.

Prema najavama, za smjenu Savjeta ministara će glasati i poslanici SBB-a, stranke koja je inicijalno bila dio SM. Predsjednik stranke Fahrudin Radončić, vršio je funkciju ministra bezbjednosti nešto više od pola godine, koju je sam napustio zbog neslaganja sa koalicionim partnerima. Edita Đapo, poslanik u SBB-u je za Dnevni avaz (list koji se nalazi u vlaništvu porodice Radončić) potvrdila da će podržati smjenu Savjeta ministara.

Ako analiziramo rad Savjeta ministara, odnosno njihov odgovor na samo dva aktuelna goruća problema, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu, bio bi dovoljan razlog da im državni parlament izglasa nepovjerenje. Naprosto je nevjerovatno koliko su indolentni prema ovim, ali i drugim problemima.

Potpuno su nezainteresovani za egzistencijalnu brigu o ljudima, pali su na ispitu migrantske krize, koordinisanog odgovora na pandemiju koronavirusa, ništa ne rade kada je u pitanju nabavka vakcine za razliku od drugih evropskih država, nemaju nikakvih aktivnosti po ekonomskim pitanjima…”, ističe Đapo.

Pregovori i u Domu naroda

Da bi došlo do smjene Savjeta ministara porebno je da prijedlog podrži i Dom Naroda, gdje je od 15 članova, čak 11 su članovi vladajuće koalicije (SNSD i HDZ po 4 delegata i SDA 3 delegata).

Međutim, prema saznanjima našeg portala, u posljednjih mjesec dana intenzivirani su razgovori i sa svim delegatima Doma naroda u cilju potpune prekompozicije vlasti, to jeste izbacivanja SNSD-a iz vlasti na nivou BiH.

Izvori Gerile kažu i da je najmanje dvoje od četiri delegata SNSD-a pristalo na određeni vid pogodbe, jer je nerealno očekivati u ovom trenutku da će doći do raspuštanja Doma roda.

Ova „diplomatska“ inicijativa ide paralelno i sa prijedlogom Njemačke da novi visoki predstavnik u BiH postane Kristijan Šmit. Činjenica da je Njemačka veoma otvoreno izašla sa prijedlogom o promjenama na čelu OHR, u diplomatskim krugovima tumače kao već „završeni posao“ i pogodbu pojedinih članica Savjeta za implementaciju mira, posebno na relaciji Berlin- Moskva.

Smjena Radmanovića izvjesna- ima li SNSD odgovor?

Da je riječ o uklanjanju SNSD-a iz vlasti govori i činjenica da će se uz inicijativu o smjeni Savjeta mnistara, kao još jedna tačka uvrstiti i prijedlog za smjenu člana Kolegijuma Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića.

Nebojša Radmanović

Iako je riječ o smjenjivanju jednog od najvažnijih kadrova SNSD-a, začuđujuća je tišina koja dolazi iz te stranke.

Jedina reakcija je došla od strane Dušanke Majkić, delegata u Domu naroda.

Ona je poručila da ukoliko dođe do smjene Radmanovića, SNSD će odgovoriti u vidu inicijative za smjenu Bakira Izetbegovića, člana Kolegijuma u Domu naroda.

Vidjećemo šta će se dešavati u ponedjeljak. Mi smo spremni. Ako žele da se takmiče s nama, neka izvole. Dakle, ponavljam, ukoliko se drznu da smijene Radmanovića, SNSD će u čas posla, uz pomoć hrvatskih glasova u Domu naroda, smijeniti Izetbegovića iz Kolegijuma, izjavila je Majkićeva za list Euroblic.

Ipak, kako saznajemo, smjena Radmanovića je više nego izvjesna, a na njegovo mjesto bi trebao zasjesti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Isto tako, u ponedjeljak se očekuje i izjašnjavanje bh.parlamentraca o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH, Siniše Ilića, koji je kadar Ujedinjene Srpske, zbog “ilegalnog priređivanja igara na sreću”.

GERILA.info

Comment here