NASLOVNAPOLITIKA

Tema nedelje: Za Tegeltiju u ime Srpske

Pucanj u prazno iili šizofrena spremnost na žrtvovanje drugih? Milorad Dodik je u sedmici iza nas a nakon što je propao još jedan pokušaj da Zoran Tegeltija bude imenovan za mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH najavio da će Republika Srpska (Dodik) pokrenuti kontramjere koje bi narušile funkcionisanje države Bosne i Hercegovine. Dodik je zbog Tegeltije spreman da povuče pitanje vraćanja nadležnosti entitetima i blokiranja državnih institucija, sporazuma o oružanim snagama, Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje…

Spominje se i još jedna posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi o svemu ovome trebalo da se raspravlja. Dodik, zanimljivo, NSRS koristi kada god on misli da treba dok mišljenje NSRS nije tražio kada su njegovi kadrovi u Sarajevu zagovarali put ka NATO-u.

“Prije će biti da je ovo prazna prijetnja jer koliko god patriotski i lijepo zvučalo da Republika Srpska može bez ovih institucija realnost je da ne može. Pogledajtte samo koliko novca bude raspoređeno entitetima po osnovu indirektnih poreza, pogledajte koliko Srba radi u institucijama koje se navode u Dodikovoj prijetnji. Mislite da bi ti ljudi rado napustili svoje poslove. Mislim da je ovo samo pokušaj stvaranja pritiska.”-kaže za Gerila info jedan poslanik, član vladajuće koalicije u RS.

Dodikove najave, prazne prijetnje ili ne, izazvale su rekaciju međunarodnog Savjeta za sprovođenje mira u BiH. Oni su hitno zasjedali u četvrtak.

“Mislim da nema pravnog načina da se povuče iz institucija. Ako bi to učinio bilo bi protivno Dejtonskog ustava. Znam da se PIC sastao jutros, ja nisam dio toga i oni ne smatraju da postoji hitna kriza, ali žele biti pripremljeni ako Dodik uradi nešto od onoga što prijeti da će. Ne znam da li je ozbiljan ili ne, ali ako bi pokušao ono što je zaprijetio, onda bi to bila istinska kriza”- rekao je nakon sjednice PIK-a šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Imenovanje Zorana Tegeltije koči nepristajanje Milorada Dodika da se prvo razmatra i pošalje godišnji nacionalni izvještaj u Brisel što je obaveza koju je država Bosna i Hercegovina preuzela na sebe. Principima djelovanja oko uspostave vlasti na nivou BiH rok važenja ističe 5. septembra a te principe potpisali su Milorad Dodik u ime SNSD, Bakir Izetbegović u ime SDA i Dragan Čović u ime HDZ. Analitičarri su odmah nakon potpisivanja principa najavili kako će prrincipi biti ogroman politički udarac ili za Izetbegovića ako pristane na mandatara bez godišnjeg nacionalnog programa ili za Dodika ukoliko uopšte pristane na godišnji nacionalni program. Zanimljivo da je BiH sama podnijela zahtjev za učešće u godišnjem nacionalnom programu još 2009. godine. Tada oko toga niko nije tražio izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske a u Sarajevu su Srpsku predstavljali kadrovi Milorada Dodika. Nikola Špirić predsjedavajući Savjeta ministara i Nebojšša Radmanović član Predsjedništva.

“Gledajući logično, najmanje jedan od potpisnika Principa o koaliranju je izdajnik. No, suštinski, dvojica su izdajnici. I Izetbegović i Dodik, sudeći po njihovim izjavama, pogazili su svoje principe. Izetbegović je, evidento, prešao crvenu liniju ispod koje, navodno, nikad nije želio ići, dok je Dodik pristao da priča o NATO integracijama o kojima “nikad nije želio pričati”. Ali u narednim danima fakture koje su izdali doći će na naplatu. Ne pošalje li se ANP prije imenovanja mandatara, Bakir Izetbegović će i službeno postati izdajnik države BiH. Pošalju li, pak, ANP prije imenovanja mandatara – Milorad Dodik će postati izdajnik ruskih, a ne srpskih interesa, što bi moglo u budućnosti destabilizirati njegovu vladavinu.” – rekao je nakon potpisivanja principa djelovanja u formiranj vlasti novinar Žurnala Avdo Avdić za Gerila info.

To što sada najavljuje Milorad Dodik, oko rušenja džavnih institucija je ludost i poziv na rat, rekao je ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, prenose mediji. Crnadak dodaje i da ne treba rizikovati budućnost RS zbog interesa SNSD-a.

“SNSD ima svoje partnere, SDA i HDZ, imaju većinu u Parlamentarnoj skupštini, potpisali su sporazum, neka ga provedu, niko im ne smeta, samo neka ne dovode u pitanje RS i njenu snažnu ustavnu poziciju unutar BiH”-rrekao je Igor Crnadak.

Gerila info

Comment here