NASLOVNAPOLITIKA

Puni krug Budimira Balabana. Banjalučka politika u jednom primjeru

 

Marko Pavić predjsednik DNS-a i Budimir Balaban odbornik u skupštini Banjaluke

Budimir Balaban u samo nekoliko godina napravio je pun politički krug. Nekadašnji dugogodišnji načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove i predsjednik skupštine grada prvo je nakon sukoba sa Nedeljkom Čubrilovićem i nesuglasica u gradskom odboru te stranke napustio DNS. Nakon izlaska iz DNS-a zajedno sa Nenadom Šibarevićem i Stojanom Vukajlovićem koji su takođe napustili tu stranku osniva odbornički klub “Sloboda” koji će kasnije prerasti u političku stranku. “Slobodi” se nakon napuštanja Ujedinjene Srpske pridružio Milenko Jaćimović. Nakon izvjesnog vremena provedenog u opoziciji “Slobodu” napušta Stojan Vukajlović i prelazi u SNSD uz konstataciju da gradjani za njega nisu glasali da bude opozicija već vlast. “Sloboda” ostaje u opoziciji i nameće se kao jedan od najžešćih kritičara aktuelne gradske vlasti, prije svega gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Na oktobarskim opštim izborima Budimir Balaban i Nenad Šibarević su bili na listi NDP-a Dragana Čavića ali nisu dobili dovoljno glasova za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Balaban je svojevremeno, nakon izlaska iz DNS-a koketirao i sa gradskim odborom SDS-a u Banjaluci.

Nakon što je DNS nakon izbora napustio Nedeljko Čubrilović stvorili su se uslovi da se Budimir Balaban zajedno sa ostalim članovima “Slobode” vrati u DNS i tako ponovo postane dio gradske vlasti čiji rad je u prethodnom periodu žestoko kritikovao.

“Prestale su okolnosti zbog kojih smo otišli. Otišli smo zato što je gradska organizacija bila privatizovana od strane pojedinaca. Otišli smo u jedan eksperiment koji nam je došao kao jedno iskustvo.”-rekao je Budimir Balaban na zvaničnom predstavljanju povratka u DNS.

Ono što, međutim, sada nije jasno jeste da li je Balaban bio u opoziciji jer je smatrao da vlast ne radi dobro i da je treba argumentovano kritikovati kako bi unaprijedila svoj rad ili zato što je zbog sukoba u kojem je pobijedio Nedeljko Čubrilović morao da napusti DNS.

Šta suštinski u Banjaluci mijenja Balabanov povratak među vladajuće

DNS se u Banjaluci koliko toliko, nakon izlaska Čubrilovićeve grupe, stabilizovao. Ova stranka sada ima četiri odbornika ali i dalje ostaje na jednom direktorskom mjestu (Novo Grujić u DEPOTU).

Demos, Nedeljka Čubrilovića ima tri odbornika i dva načelnička mjesta.

Gradska opozicija, čijim članom se do jutros predstavljao i Budimir Balaban, sada ostaje sa 4 odbornika.

Većina koju predvodi SNSD je snažnija i stabilnija ali je veliko pitanje kako će na nova-stara tri odbornika skupštinske većine koja su ga prethodne dvije godine žestoko kritikovala sada gledati gradonačelnik Igor Radojičić.

 

Comment here