NASLOVNAPOLITIKA

Ko nas je kleo nije dangubio!

Ni mi ne razumijemo poruke naših političara, već nekoliko decenija, pa nam ništa ne fali. Možda samo par stotina hiljada stanovnika, ali najjači samo ostaju.

PIŠE: Đorđe Vujatović

Japan bi nam pozavidio. Toliko tačnosti i političke odgovornosti ni tamo nije viđeno. Samo 10 mjeseci nakon izbora trebalo je liderima stranaka da sjednu i da potpišu da će poštovati zakone, ustav, principe o integracijama, te da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH. I to u roku od 30 dana. Što je dobro, jer ko bi se bavio sada sa tim dok su vrućine. A i narodu treba vremena da shvati sporazum. Ali šta će im to vrijeme? Toliko je tačno napisan da su čak i u pojedinim diplomatskim predstavništvima tražili tumače, objašnjenja i odgovore na pitanja. Ne znam šta im nije jasno, niti šta treba da im bude jasno. Ni mi ne razumijemo poruke naših političara već nekoliko decenija, pa nam ništa ne fali. Možda samo par stotina hiljada stanovnika, ali najjači samo ostaju.

Energija koju je pokazala opozicija u Republici Srpskoj prosto je nevjerovatna. Ko bi rekao da su prespavali četiri i kusur godine u Sarajevu i više od deceniju u Republici Srpskoj. Pojedini predstavnici (ostaci) kažu da im je jasno da je riječ o izdajama interesa. Njima je valjda jasno šta predstavlja sporazum, ali i dalje ne shvataju da se spavanje u politici ne oprašta.

Baš kad sam pomislio da i meni nije jasno šta je potpisano, pogledao sam Tačku 12 pomenutog sporazuma i shvatio suštinu. U slučaju da ne bude formiran Savjet ministara Sporazum ne vrijedi. E to je baš super jer sam kod građana vidio bojazan da će se Poštovati i sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Užasno je teško pomisliti na kakvu je žrtvu primoran politički trojac. Poštovati ljudska prava- passe. Ili tačke koje predviđaju novi set socio-ekonomskih reformi. Ili da će unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir, te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Za ovo je trebalo baš smjelosti. Ludosti. Političkog avnturizma!

Ako ni zbog čeg drugog, treba im odati priznanje jer su se ogradili u tački 12. I jasno stavili do znanja da ako nema vlasti, nema ni poštovanja zakona, mirovnog sporazuma, ekonomskih reformi… Zato ćemo poštovati korupciju. Kao i do sada. Jer tu smo zaista dobri.

NJuške koje gledamo na malim ekranima već godinama i koji upravljaju našim životima još jednom su pokazale da su dobre u zamajavanju javnosti. Već danima svi pričaju o NATO-u, ali malo ko govori o ulasku snaga jedne NATO čanice na teritoriju BiH i mlaćenje migranata na jednom graničnom prelazu.

Evropljani i dalje mudro ćute. Kao i Incko. Samo se Vigemark zadovoljno smješka jer je imao istorijsku ulogu u pregovorima političkog trojca. Kao onomad sa akcizama. Valjda će biti i neke koristi za njega. Nisam baš sklon mišljenju da on to za naše dobro.

U međuvremenu, još jednom smo dobili potvrdu da građani imaju vlast baš onakvu kakvu zaslužuju.

Mnogo je budala koje su hodale ovom državom, ali primjer iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja  pokazale su da će krivih drva možda nestati, ali budale ćemo i dalje gajiti kao svojevrstan brend.

Osude su stizale sa svih strana svijeta. Što je i normalno jer je neko pod okriljem noći pisao uvredljive poruke na automobilima i fasadama kuća u gradu koji je i dalje podijeljen. Međutim, niko nije očekivao da bi neko sam sebi prijetio i uništavao imovinu. Posebno jer se automobil ovdje voli više od žene.

Zaslijepljenost mržnjom je još jedan ovdašnji brend. Sjeme se dobro primilo i treba ga i dalje gajiti. Neprijatelji nam zaista nisu potrebni- dovoljni smo sami sebi.

Adis Povkić zaslužio je titulu idiot godine. Ako ima pravne države, zaslužiće i krivičnu prijavu. Mada, realnije je očekivati da je zaslužio mjesto na izbornoj listi za naredne izbore. Pokazao je da zna kavalitetno zajebavati narod, a zna se gdje se to najviše cijeni.

Ko nas je kleo nije dangubio.

Comment here