DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nenad Stevandić o zločincima i generalizaciji: Ko o čemu, baba o uštipcima!

Ko o čemu, baba o uštipcima! Ima i ona o poštenju, ali drugi put ćemo o njoj. Elem, Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, pokušavajući da odbrani predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića od medijskih napisa u kojima se premijer Srpske optužuje za navodnu umješanost u prikrivanju ratnih zločina, odnosno u premještanju masovnih grobnica, izjavio je, između ostalog, da su “napadi uvijek bazirani na dvije podvale – prva je da su svi Srbi zločinci, a druga je da su svi Srbi kriminalci”.

Bez namjere da ulazimo u raspravu o eventualnoj umješanosti premijera Viškovića u navedene radnje (nadležne institucije će se postarati o tome, bar bi trebalo), kao što ne želimo ni da stajemo na bilo čiju stranu u političkom obračunu koji se, s tim u vezi, vodi posljednjih dana, ne možemo a da ne primijetimo licemjerje koje prožima Stevandićevu izjavu.

Naime, dok s jedne strane kritikuje generalizaciju u slučaju navodnog etiketiranja Srba, uopšte mu ne smeta, štaviše aktivno je koristi, u slučaju etiketiranja Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.

Naravno, riječ o sada već čuvenom video spotu u kome se Albanci, Hrvati i Bošnjaci prikazuju u krajnje pežorativnom kontekstu.

Pored odbrane premijera Viškovića, Stevandićevu izjavu možemo tumačiti i u kontekstu pomjeranja fokusa sa optužbi za šovinizam, ksenofobiju i nacionalizam koji su prisutni u promotivnom video spotu Ujedinjene Srpske koji je uzburkao javnost u BiH.

Stevandić u izjavi u kojoj kritikuje optužbe na Viškovićev račun istupa protiv generalizacije, što je ispravan stav, naravno. Nisu svi Srbi zločinci i kriminalci, ako su uopšte u medijskim napisima o umješanosti Radovana Viškovića u prikrivanju ratnih zločina i bili predstavljeni tako.

Ali, s druge strane nije mu smetalo da, prikazujući ih na stereotipan način, sve Albance, Hrvate i Bošnjake označi kao odgovorne za stradanje Srba na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH.

Dakle, s jedne strane kritikuje generalizaciju kada je riječ o etiketiranju Srba (iako se u optužbama na račun Radovana Viškovića nigdje nije mogla pronaći generalizacija i optuživanje cijelog srpskog naroda), a s druge strane koristi neprimjerenu generalizaciju stereotipno predstavljajući sve Albance, Hrvate i Bošnjake kao zločince. Ako je i od Stevandića, previše je!

Gerila.info

Comment here