NOVOSTIPOLITIKA

Mektić o svemu pomalo, a najviše o Dodiku i migrantima (FOTO)

Dodik i migranti, to bi bile dvije glavne teme Mektićeve iznenadne pres konferencije, inače poprilično posjećene u prostorijama Pres centra u hotelu Bosna.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, press, migrantska kriza
Dragan Mektić/FOTO: GERILA

Mektić je istakao da Milorad Dodik nije u pravu kada je rekao da Ministarstvo bezbjednosti BiH i Savjet ministara ne radi ništa kada je u pitanju problem migranata u BiH.

“Milorad Dodik ne govori istinu. Ministarstvo bezbjednosti je napravilo operativni plan za migrante. Mi imamo veliki problem na granici i prvi potez je bio da povećamo broj ljudi na granici. Ali predsjedništvo nije odobrilo sredstva za povećanje kadrova u graničnoj policiji. Mi nemamo ni sofisticiranu opremu i tu kaskamo za susjedima, ali nam nisu odobrena sredstva”,  naglasio je Mektić.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, press, migrantska kriza
Dragan Mektić/FOTO: GERILA

Mektić je i dodao da se Dodik usprotivio rješenju postavljanja žice na određene dijelove granica BiH a za šta bi BiH od EU dobila sredstva.

Na pitanje novinara šta će biti sa odlukom Turske da počev od danas raspusti kampove za pripadnike Islamske države i vrati ih matičnim zemljama, Mektić je odgovorio da se očekuje povratak oko 260 pripadnika ID državljana BiH, od čega je oko 160 žena i djece.

Spomenuo je i činjenicu da je BiH jedina zemlja u Evropi, koja nije dio EU, a koja nema potpisan ugovor sa Frontexom i da zbog toga trpi granica, a da BiH ima sporazum, kako je istakao Mektić, to bi omogućilo i učešće evropskih policajaca kao ispomoć na granici BiH, istakao je Mektić i naglasio da je razlog za takvo stanje neslaganje Milorada Dodika sa ugovorom sa Frontexom.

Dodao je kako su napravili od RS ljušturu pa bi sad da sruše BIH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, press, migrantska kriza
Dragan Mektić/FOTO: GERILA

“Ja to ne želim jer sam svoju sudbinu ovdje vezao. Nemam vile na Kipru i Beogradu. Ja hoću da ovdje živim i da ovdje moja djeca i unučad imaju budućnost. Milorade, ako tebi ne valja ti biraj. Predsjedništvo ne dozvoljava da sklopimo ugovor sa fronteksom da dođu evropski policajci na granice.Ako je Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija napravila takve ugovore sa Fronteksom koje imaju sredstva zašto ne da Dodik. Ali onda on kaže da mi nemamo nikakav plan. Evo, Milorade, daj ti jedan prijedlog.”

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, press, migrantska kriza
Dragan Mektić/FOTO: GERILA

“Jer oni ne žele da BiH ima pristup dosijeima kriminalaca, DNK bazama, iz razloga što je danas kriminal regionalno povezan”, rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je da je saglasnost nižih nivoa vlasti potrebna za gradnju prihvatnih centara u kojem bi bili smješteni migranti jer je vojna imovina dodijeljena u vlasništvo entitetskim, kantonalnim i općinskim vlastima. Takođe je problem i to što lokalne vlasti onemogućuju odluke o izboru lokacije za migrantske kampove.

“Ono što mogu potvrditi je da to neće biti u Medenom polju, kao ni na području Unsko-sanskog kantona, ali će definitivno biti na teritoriji Federacije BiH, a imena ne smijem otkrivati da lokalne vlasti to opet ne onemoguće”, rekao je Mektić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su do sada 12 osoba, u akciji kodnog naziva “Var“, a radi se, po Mektićevim riječima o “namještanju fudbalskih utakmica u Premijer ligi u BiH, te primanju i davanju dara kod namještanja fudbalskih utakmica”.

Mektić tvrdi da je SIPA godinu dana tražila “podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla”, jer su tu, navodno, upletene uticajne osobe iz BiH.

Mektić je rekao da ne zna da li će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH biti i usvajanje ANP-a, jer to odlučuje predsjedavajući, ali da će srpski članovi sasvim sigurno biti protiv stavljanja tog pitanja na dnevni red.

GERILA.info

Comment here