DRUŠTVONOVOSTI

Leonardo DiKaprio ponovo proziva Fadila Novalića zbog uništavanja prirode

Hidroelektrana na Sani

Čuveni glumac, oskarovac Leonardo DiKaprio, ponovo je prozvao Vladu Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, kako još nisu uradili ništa konkretno kako bi zaštitili rijeke u BiH od gradnje malih hidroelektrana.

Hidroelektrana na Sani

Ovaj put u svom novom postu na društvenim mrežama DiKaprio se osvrće na pozitivne vijesti iz Albanije gdje će područje rijeke Vjose biti proglašeno nacionalnim parkom. Zbog toga je još jednom podsjetio na nemar vlasti u BiH.

“Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke, plavo srce ove zemlje, od daljnjeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena”, napisao je DiKaprio.

On podsjeća da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine izvijestio da je projekt izgradnje brane Kalivac odbijen te da će to područje postati nacionalni park.

“Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe”, dodao je DiKaprio.

Otvaranje jednog ovakvog parka je veliko postignuće za Albaniju, smatra DiKaprio.

“Radujem se dobrim vijestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije”, napomenuo je DiKaprio.

Izvor: Klix

Ostavite komentar