NOVOSTIPOLITIKA

Korona probudila Herceg Bosnu: Kanton 10 zabranio ulazak državljanima BiH

Kanton 10 zabranio pristup građanima BiH

Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 donio je četiri nove naredbe koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona.

Kanton 10 zabranio pristup građanima BiH

Kantonalni štab ovom odlukom je zabranio ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona 10.

Zabrana se ne odnosi na vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz ovaj kanton, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene radnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10 zaduženo “da uspostavi punktove na svim ulazima” u ovaj kanton. Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24. 03. 2020. godine u 6,00 sati.

Osim toga, zabranjuje se kretanje građanima na području ovog kantona od 18,00 do 5,00 sati.

Ovom zapovjesti izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane opasnošću od pojave koronavirusa (COVID-19), kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Naredba je i da se javno objaviti identitet osoba kojima je izdano Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Kantona 10 što je i objavljeno na stranici Vlade Kantona 10 i spisak će se svakodnevno ažurirati.

Kanton 10 zabranio pristup građanima BiHRadončić i Novalić najavili krivične prijave

Nakon ove odluke oglasio se ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, koji je rekao da se u ovom slučaju radi o grubom kršenju Ustava Bosne i Hercegovine jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Granične policije BiH.

“Ova zapovjest je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država će reagovati. Ja ću ove stvari nazvati stupidnošću jer pokušaj ovog kantona da zabrani kretanje državljanima BiH je pokušaj vraćanja na period iz rata što su davna prošla vremena. Radi se o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijama i nadležnostima. To nije moguće i ja ću već sutra, kao ministar sigurnosti, podnijeti krivičnu prijavu i očekujem promptno procesuiranje”, rekao je Radončić za Televiziju N1.

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 kao napad na ustavni poredak i najavio je da će zatražiti reakciju tužilaštva.

“Svjedoci smo da situacija izazvana korona virusom stvara panična, a ne racionalna rješenja. Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10, što smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je Novalić.

“Ujutro ću ovu tzv. naredbu proslijediti tužilaštvu da je procesuira”, poručio je Novalić.

Izvor: gerila.info/agencije

 

Comment here