NOVOSTIPOLITIKA

DNS istupio iz koalicije

DNS više nije dio koalicije sa SNSD-om i prekida saradnju sa ovom strankom na svim nivoima.

Rekao je ovo predsjednik DNS-a Nenad Nešić nakon sastanka Predsjedništva ove partije, a koja je održana u Banjaluci.

Nešić je rekao da DNS raskida i koalicioni sporazum koji je naparavljen sa SNSD-om za lokalne izbore.

– Predsjedništvo DNS je obavezalo poslanika ove stranke u Predstavničkom domu PS BiH da istupi iz kluba poslanika u kojem je do sada djelovao i da ubuduće djeluje u skladu sa odlukama organa stranke, štiteći interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Klub poslanika DNS u NSRS ubuduće će djelovati, takođe, u skladu sa odlukama predsjednika i Predsjedništva stranke po svakom pitanju.

Takođe. se obavezuje i delegat u Domu naroda FBiH da istupi iz dosadašnje koalicije sa SNSD-om i da ubuduće djeluje na osnovu odluka organa stranke u interesu srpskog naroda.

Predsjedništvo DNS obavezalo je gradske i opštinske odbore da do 21. oktobra do 15 časova dostave prijedlog budućeg koalicionog djelovanja u svakoj lokalnoj zajednici na ovogodišnjim lokalnim izborima, o čemu će konačnu i obavezujuću odluku donijeti Predsjedništvo DNS-a.

Odluka Predsjedništva DNS-a donesena je jednoglasno.

U obraćanju novinarima Nešić je rekao da je na čelo DNS došao iz iskrenog uvjerenja da je političkom životu potrebna nova energija, nov impuls i drugačiji pristup.

“Politički život Republike Srpske traži normalnu političku konkurenciju i zdrava koaliciona partnerstva”, kazao je Nešić i naglasio da je DNS dao kljucan doprinos za zajedničke rezultate na izborima za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz SNSD-a.

“Kao odgovor DNS je dobio direktno miješanje u njene unutrašnje stvari, cijepanje stranke i udar na razvoj Prijedora blokadom funkcionisanja po svemu najbolje lokalne samouprave u Republici Srpskoj. U takvom stanju sam preuzeo DNS” podsjetio je Nešić i dodao:

“To je pratila obnova vitalnosti DNS, povratak njene stranačke strukture i punog jedinstva čija kruna je bila Skupština stranke”.

Pred nas je, kaže Nešić, stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije.

“Takvoj politici je došao kraj. Građani Republike Srpske zaslužuju pošteniji i odgovorniji odnos prema njihovom interesu i zaslužuju promjene u načinu na koji politika ovdje funkcioniše”, kazao je Nešić.

Dodik i Radojičić pozivaju DNS da ostane dio koalicije

Dok je trajala sjednica Predsjedništva DNS-a, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uputio je poziv DNS-u da ostane u koaliciji.

On je rekao da je na DNS da odluči da li će napustiti koaliciju, ali da vjeruje da u toj stranci ima razložnih i racionalnih ljudi i da se to neće desiti.

Poštovaću svaku odluku, ali vjerujem da se to ipak neće desiti. Mi nemamo potrebe da tolerišemo ništa. Ako neko hoće da bude vani, biće vani i mi ćemo veoma efikasno pomoći da oni budu vani, ako hoće. Ako neće, ja ih pozivam da tu ostanu. Racionalna politika kaže da treba ostati okupljen, treba ostati stabilan i razgovaraćemo o svim temema – rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je Nenad Nešić iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto diretora “Puteva Republike Srpske” i da to preduzeće treba da vodi neko ko je već unutra.

– Mi ćemo u neko dogledno vrijeme raspisati konkurs za direktora i razgovarati o tome sa DNS, ukoliko ne naprave jednu takvu glupost, kao što čujem i ja – poručio je Dodik.

Poziv DNS-u da ostane dio koalicije uputio je i dosadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Kaže da očekuje i da će DNS u Banjaluci ostati dio Vidovdanske koalicije, te da su dobrodošao partner u novoj vlasti.

Comment here