DRUŠTVONOVOSTI

COVID 19 je ušao u zdravstveni sistem- sindikat upozorava na lošu zaštitu medicinskog kadra, rukovodstvo UKC-a odbacuje krivicu

Povećava se broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zaraženo je već 40-ak radnika. I nakon današnjeg posljednjeg testiranja, među zaraženim ima još zdravstvenih radnika, a prije nekoliko dana je od posljedica COVID 19 preminuo doktor Dragan Vojvodić, specijalista interne medicine, supspecijalista nefrolog.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, jedan broj pacijenata  koji se u UKC-u liječio od drugih bolesti, otpušten je svojim kućama zaražen  virusom korona, tako da se taj virus proširio i u druge lokalne zajednice, kao što je primjer sa Trebinjem, gdje je prvi slučaj stigao upravo iz UKC-a.

Dešavanja u posljednja dva dana, koje je obilježilo premještanje pacijenata sa pojedinih klinika Univerzitetskog kliničkog centra, istupi predsjednika Strukovnog aindikata doktora medicine, kao i konferencija za “odabrane” medije ministra Alena Šeranića, doveli su do novog haosa u ionako krhkom dravstvenom sistemu- sistemu u kojem fale čak i stalci za infuzije, stetoskopi i gdje se ne zna ko je stvarni vlasnik mobilne bolnice, ni ko su dobavljači medicinske opreme od koje zavise životi građana.

Evidentno je, korona virus je ušao u zdravstveni sistem jer su oboljeli radnici još nekoliko zdravstvenih ustanova, a virus je prisutan i u nekolicini domova za starija lica.

Pojam “Klaster UKC” koji se pojavio u posljednja dva dana, doveo je do dodatne politizacije i polarizacije društva koje traži odgovor na pitanje- koliko je zdravstveni sektor uopšte bezbjedan.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske danas je uputio zahtjev nadležnim organima u Republici Srpskoj da u skladu sa važećim zakonskim propisima, a koji se odnose na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja vežeg broja radnika i pacijenata u UKC RS, kao i da se utvrdi i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju se kaže da su na osnovu obavještenja koje su zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici Univerzitetskog kliničkog centra  Republike Srpske u poslednja tri dana dostavili Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske, a koja se odnose na naglo povećanje broja oboljelih zdravstvenih radnika i pacijenata u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi koji je izazvan virusom korona (Covid -19), a što je za posledicu imalo naglo širenje virusa u ovoj ustanovi, kao i zahtjeva članova ovog sindikata zatražili da se hitno u potpunosti obezbjede i primjene mjere i potrebna sredstva za zaštitu radnika i pacijenata.

“Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je kao reprezentativni sindikat i u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima uputio zahtjev nadležnim organima u Republici Srpskoj da u skladu sa važećim zakonskim propisima, a koji se odnose na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja vežeg broja radnika i pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i da ovi organi u skladu sa svojim nadležnostima utvrde i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, kaže se u saopštenju.

Šeranić: UKC nije novi klaster

S druge strane, ministar zdravlja Alen Šeranić danas je na Međunarodni dan slobode medije ipak stao pred kamere svih zainteresovanih za ovaj slučaj, nekon što je u subotu u popodnevnim časovima situaciju na UKC objašnjavao samo odabranim medijima.

ALen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Tako je tokom današnje konferencije, odgovarajući na pitanja novinara postoje li povlašteni mediji, donekle objasnio da se određeni koraci i potezi dogovaraju na sjednici Kriznog štaba.

Ipak, govoreći o situaciji u UKC,  Šeranić je rekao da se o Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ne može govoriti kao o novom klasteru i žarištu virusa korona.

“Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila. Sve to treba ispitati pa potvrditi”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić: Pokretna bolnica biće vlasništvo Vlade Republike Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da nema trenutno informaciju u čijem je vlasništvu pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada za eventualno suzbijanje korona virusa, ali da će biti u vlasništvu Republike Srpske.

“Vlada će vjerovatno prenijeti to vlasništvo na Republičku upravu civilne zaštite. Namjera je da pokretna bolnica bude korištena za bilo koju vrstu elementarne nepogode ili, ako zatreba, u slučaju da se javi veći broj oboljelih od virusa”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti UKC, što ne znači da su donijeli virus u UKC ili da su tu bili zaraženi.

Šeranić je rekao da se u skladu sa usvojenim protokolima radi testiranje i prate pacijenti prilikom otpusta iz zdravstvenih ustanova, te da je razgovarano i o brzom testiranju pacijenata pri prijemu u bolnice da se dobiju određeni preliminarni pokazatelji.

“Cilj je da vidimo koju vrstu testova u tom smislu možemo iskoristiti”, rekao je Šeranić i najavio da će uslijediti kontrola poštovanja protokola i mjera u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Napominje ida je bilo za očekivati da dođe do prenosa virusa na zdravstvene radnike, ali da se zbrinjavanje i njih i pacijenata vrši u skladu sa propisanim protokolima.

Konferencija za medije u prostorijama UKC: “Gnusne laži- stanovništvo uznemireno”

Nedugo zatim, oglasili su se i iz rukovodstva UKC-a, koji su, vjerovali ili ne, organizovali u bolničkim prostorijama konferenciju za medije, na kojoj je bilo prisutno 10-ak ljekara i medicinskih sestara.

Vlado Đajić, Nenad Stevandić, rukovodstvo UKC

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da su o ovom zdravstvenom centru proteklih dana iznesene gnusne laži.

Đajić je rekao da je stanovništvo bilo uznemireno tim lažima, ali da je UKC normalno funkcionisao, kao što to čini i danas.

On je naglasio da u ovoj ustanovi ne rade priučene neznalice već odgovorni ljudi, koji se suočavaju sa ozbiljnim problemom.

Đajić je naglasio da je u UKC minimalan broj zaraženih u odnosu na broj zaposlenih, te da svi zaraženi imaju tretman po svjetskim standardima, te istakao da je UKC opremljen dovoljnom količinom zaštitne opreme.

“Imamo pola miliona zaštitnih maski, blizu milion rukavica, oko 5.000 zaštitnih odijela i na tome mogu da nam zavide mnoge bolnice u reginu i Evropi budući da se zna kako je teško doći do toga”, istakao je Đajić.

Dr. Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora je kazao da jučerašnji slučaj nešto što se u praksi radi i nije ništa novo.

“Unutrašnje organizacione stvari nisu nešto što bi trebalo izvještavati javnosti. Imali smo situaciju da su s jednog odjela svi pacijenti izmješteni, odjel dezinfikovan. Isto je bilo i sada, imali smo izmještanje pacijenata koji idu na radio-terapiju. Na hirurgiji smo imali pozitivne pacijente, računajući da se radi o slabim pacijentima, trebali su biti izmješteni dok se uradi dezinfekcija. Pacijente smo izmjestili u cilju njihove zaštite, a da bi se mogla provesti dezinfekcija Klinike za hirurgiju”.

Rajkovača: Na pojedinim klinikama i do 10 zaraženih

Doktorica Zvjezdana Rajkovača iznijela je podatak da je veći broj ljekara i medicinskih sestara zaraženo na Internoj klinici, Pulmologiji i na Abdominalnoj hirurgiji.

“Na ostalim organizacionim jedinicama imamo po jedno ili dvoje zaraženih. To je Kardiologija, Torokalna hirurgija, Urgentni centar, Očno, Klinika intenzivne medicine za nehirurške bolesnike, Psihijatrija, Centar za dojku, Ortopedija, trauma, Pedijatrija, Urologija i Onkologija. Na Abdominalnoj hirurgiji, evo konkretno, imamo 10 zaraženih, isto toliko imamo na internoj klinici, Na Klinici za plućne bolesti imamo 11”, rekla je Rajkovača.

Ona je dodala da je teško reći koliki broj je testiranih radnika UKC-a Republike Srpske.

“Neki zdravstveni radnici se testiraju više puta. Recimo, radnici koji rade na Klinici za infektivne bolesti se periodično testiraju. Gdje god se pojavi kontakt sa pacijentom, ti radnici se retestiraju”, dodala je Rajkovača.

Verhaz: U ovom trenutku nijedan radnik “Kovid bolnice” nije zaražen

Načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske Antonija Verhaz je rekla da je ova klinika u stvari “Kovid bolnica” u kojoj u ovom trenutku nijedan radnik nije zaražen niti je na bolovanju.

Verhazova je istakla da se u ovoj klinici liječi 49 izuzetno teških pacijenata uz šest pacijenata koji su na respiratorima.

Ona je navela da ljekari i medicinske sestre požrtvovano rade u “Kovid bolnici” i da sa svakim dužim boravakom sa teškim pacijentima, pod punom zaštitom, raste i predispozicija da se zaraze

Stevandić: Od UKC-a nećemo praviti rijaliti šou

Zamjenik generalnog direktora Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da se od ovog zdravstvenog centra neće praviti rijaliti šou.

Stevandić je na koferenciji za novinare rekao da pojedinci od heroja pokušavaju da ljude stave na stub srama, što nije u redu.

“UKC Srpske nećemo pretvoriti u rijaliti šou. Iznose se stvari koje su neprirodne, i to nemožemo dozvoliti”, istakao je Stevandić.

On je napomenuo da se u ovom centru poštuju svi protokoli i mjere kada je riječ o prevenciji širenja virusa korona i liječenju pacijenata, te da ovdje primaju najviše zaraženih i sve teže oboljele, te da je u tom slučaju moguće da virus uđe u ovu ustanovu.

“U UKC-u se liječi 150 ljudi, a u ostalim bolnicama u Srpskoj oko 50”, podsjetio je Stevandić, koji je dodao da je od pojave problema 15. marta UKC nabavio respiratore i svu potrebnu zaštitnu i drugu važnu opremu.

On je dodao da nema prostora za stvaranje panike i histerije o tome da je UKC novi klaster virusa, kao i da se medicinsko osoblje neosnovano optužuje, te ponovio da je juče u UKC-u rađena reorganizacija, a ne navodno iseljavanje pacijenata.

“Pozivam i naše kolege koji iznose neistine da nam se pridruže i rade s nama, te da vide stvarno stanje jer ovdje niko ništa ne krije”, rekao je Stevandić.

Gerila.info

Comment here