DRUŠTVONOVOSTI

Banjaluka- zbog pogoršanja epidemiološke situacije nove mjere i preporuke

Broj zaraženih korona virusom na području Republike Srpske svakim danom je sve veći. Najgora situacija je u Banjaluci, gdje je u posljednjih 24 časa zabilježeno još 121 lice pozitivno  na ovaj virus.

Na danasnjem zasjedanju Gradskog štaba za vanredne situacije donesen je niz mjera i preporuka. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je obavezno korišćenje maski u zatvorenim prostorijama, kao i na otvorenom.

“U Banjaluci je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u posljednjih deset dana”, kaže Radojičić,  koji je podvukao da se smanji broj kontakata sa nepoznatim osobama i kretanje u većim grupama.

U ovom trenutku Banjaluka ima preko 1.000 zaraženih.

„Virus je u populaciji. Ne možemo zaustaviti epidemiju, ona je regionalna i globalna, djelimično možemo da utičemo na dinamiku“, istakao je Radojičić na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog štaba.

Prema njegovim riječima, nalaženo je da svaki službenik, prevoznik, davalac usluge, dužan odbiti uslužiti lice koje ne nosi masku, upozoriti ga, a u slučaju daljeg nepridržavanja, kontrolni organi su dužni izreći kaznu.

„Pozivamo građane da smanje broj kontakata, naročito sa nepoznatim osobama i u većim grupama, jer je način prenosa svima već poznat. Direktnim kontaktom, okupljanjem većeg broja ljudi“, izjavio je Radojičić i dodao: „Republička mjera je naložila nosenje maske i na otvorenom, tako da se nismo bavili daljim detaljisanjem“.

Dodao je da preporučuju obustavu svih javnih okupljanja, a nisu zabranjena da to ne bi bila ocijenjeno kao politička odluka.

Napominje i da će Grad Banjaluka organizovati masovnu dezinfekciju stambenih zgrada (zajednica etažnih vlasnika).

Rekao je da će se takođe dezinfikovati i javni prostori, gradske ustanove i preduzeća, dječija igrališta, domovi za starija lica.

Kada je riječ o boravku u zatvorenom prostoru Gradski štab je donio nove mjere:
Sve javne ustanove, trgovine, preduzeća koja rade sa građanima, treba da ograniče broj lica koja ulaze i borave u javnom prostoru u skladu sa preporukama Instituta. Da se omogući u zatvorenim prostorima održavanje distance.

Starija lica: Nalažemo strogu kontrolu bilo kakvih posjeta domovima za stare ili bilo kakvog izlaska iz istih. Nismo se odlučili za zabranu posjeta zbog psihičke podrške ovim licima. Socijalni momenat je bitan u ovom trenutku.

Ugostiteljski objekti: Od juče je obustavljeno izvođenje uživo muzike, kontrolni organi će pratiti situaciju. Onaj ugostiteljski objekat kod kojih se utvrdi jedan prekršaj, biće pod kontrolom inspekcije svaki dan.

– U školama i predškolskim ustanovama nismo ustanovili prenošenje virusa. Smatramo važnim da djeca nastave obrazovanje u školama i predškolskim ustanovam – rekao je Radojičić.

Gerila.info

Comment here