DRUŠTVONOVOSTI

Кamere snimile policajca u trenutku izvršavanja krivičnog djela, ali ga je tužilaštvo na kraju amnestiralo

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv policijskog pripavnika Nemanje A. (23) iz Banjaluke koji je tokom vanrednog stanja u Republici Srpskoj uhapšen nakon pokušaja teške krađe na benzinskoj pumpi u Karanovcu kod Banjaluke, saznaje Gerila.info.

Riječ je o potpuno neshvatljivoj odluci Tužilaštva, ako se zna da su krivično djelo u kojem su učestvovali pomenuti policijski pripavnik Nemanja A. i njegovi saučesnici, snimile kamere na benzinskoj pumpi.

Tužilaštvo je imalo i iskaz svjedoka koji je prepoznao osumnjičenog Nemanju A, a najgore od svega je i to što je postojalo i priznanje policijskog pripravnika.

Sve je u ovom slučaju prikupljeno i dostavljeno tužilaštvu, odnosno postupajućem tužiocu Miodragu Bukarici sa napomenom da se čekaju dalja naređenja u konkretnom slučaju. Četiri mjeseca se čekalo, ali umjesto detalja oko istrage, uslijedio je hladan tuš da se istraga neće ni provoditi– objasnio je izvor Gerila.info iz policije.

Nemanja A. uhapšen je 12. aprila ove godine, nekoliko časova nakon što je u Karanovcu kod Banjaluke prijavljen pokušaj teške krađe, nakon što je tada nepoznata osoba pokušali ukrasti alkoholna pića iz zaključanog frižidera.

Posebno otežavajuća okolnost je što se kritičan događaj odigrao tokom policijskog časa i u vrijeme kada su obični građani žestoko kažnjavani za svaki prekoračeni minut na ulici.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u pomenutom krivičnom predmetu donijelo je tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv Nemanje A. i drugih zbog krivičnog djela Teška krađa iz člana 226. stav 1. tačka 1. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske,  počinjeno na štetu  Milutina J. iz razloga, jer ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica učinila krivično djelo-

Naime, prvo je policiju obavijestio radnik benzinske pumpe u naselju Karanovac G.G.

Radnik je ispričao da je nepoznati muškarac na benzinskoj pumpi oštetio rashladnu vitrinu i pobjegao automobilom prema gradu.

Policijska patrola je ubrzo došla na benzinsku pumpu i utvrdila da je nepoznati lopov pokidao lanac sa kojim su bila obezbjeđena dva frižidera u kojima su se nalazila alkoholna i bezalkoholna pića.

Međutim, iako je pokidao lanac, lopov nije uspio doći do pića, jer je frižider bio dodatno zaključan.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo policija je oko ponoći uhapsila Nemanju A. (23) iz Karanovca, za kojeg je utvrđeno da je inače pripravnik u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Dežurni tužilac tada se izjasnio da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu teška krađa u pokušaju za koju se može izreći kazna od tri godine zatvora i strožija.

Zanimljivo je da je policijski pripavnik Nemanja A. (23) u svojoj prošlosti, kao maloljetnik dolazio u sukob sa zakonom.

Naime, prema podacima iz dosijea Nemanja A. je procesuiran zbog sukoba sa ocem, ali to mu nije pravilo probleme prilikom školovanja u policiji i kasnijeg pripravničkog staža.

Gerila.info

Comment here