NASLOVNASPORT

ŽRK Grude – Sjajni rezultati uz poslovanje bez duga

Ženski rukometni klub Grude je neprikosnoveni vladar parketa u Bosni i Hercegovini. Ekipa je već pet godina zaredom šampion države, a pored toga ima impresivan niz nepobjedivosti u domaćem šampionatu.

Za deset godina postojanja klub je došao do toga da može da se pohvali sjajnim rezultatima, ali i mlađim kategorijama kao i brojnim aktivnostima kojima okuplja mlade sportiste.

Budžet kluba za 2018 godinu je iznosio 156.000 maraka i to je bio rekordni iznos u istoriji. Ranije je budžet bio znato manji. U klubu ističu da se on puni kroz razne aktivnosti i ponosni su na činjenicu da nemaju dugovanja.

Grude se prijavljuju na brojne konkurse na svim nivoima i traže sponzore. Bukvalno uprava se bori za svaku marku.

– Osnovna deviza kojom se rukovodi naš klub je da trošimo samo onoliko novca koliko smo obezbijedili. Ako imamo 100 maraka toliko ćemo i potrošiti nikad preko toga. Ponosan sam na činjenicu da za ovih 10 godina poslujemo bez dugovanja. To je naša strategija koje ćemo se držati i u budućnosti – istakao je predsjednik Zoran Trlin.

Klub je uspio da stekne veliki broj sponzora.

– Imamo podršku lokalne zajednice, zatim Županije i prijavljujemo se na sve konkurse. Tako smo dobili novac za naš Festival i turnir. Tu su naravno i brojni sponzori poput Violete, Elektroprivrede Herceg Bosne, Farmavita, HT Eroneta i brojnih drugih firmi. Ne bih o iznosima, ali nama je svaka marka važna i nastojimo da je maksimalno iskoristimo. Znamo svi u kakvom stanju je ženski sport i nastojimo da naš klub se izbori sa svim problemima. Naš Festival rukometa je sjajan događaj koji je okupio renomirane ekipe. Imamo sponzore i van Gruda i Hercegovine i podrže nas u raznim oblicima nije samo u pitanju novac. Vodimo veoma računa o mlađim kategorijama – ističe Zoran Trlin.

Grude su četiri godine zaredom nastupale i u Kupu EHF. Ove sezone, međutim, ekipa je odustala od takmičenja upravo jer je pazila na budžet.

– Svake godine smo dosad igrali Kup EHF. Četiri godine smo imali veoma jake rivale i teška putovanja. Prošle godine smo igrali protiv Mecingena, oba duela smo igrali u Njemačkoj zbog manjih troškova. U ovom takmičenju razlika između timova je velika, pa smo tako gubili mečeve sa 20 razlike što svakako nije dobro za naš mladi tim. Žrijeb je u tom takmičenju otvoren, pa smo od Evropske rukometne federacije tražili da nam dozvole da igramo Challenge kup, gdje su manji troškovi a uz to su i protivnici sa kojima se naša ekipa može nositi. Kako smo dobili negativan odgovor, odlučili smo da ne igramo evropska takmičenja. Na kraju kroz naš turnir i prijateljske utakmice imali smo priliku da igramo sa timovima koji su učesnici Lige šampiona. Imaćemo mečeve protiv Podravke i u Bjelovaru gdje će djevojke da igraju protiv kvalitetnih timova – dodao je Trlin.

Predsjednik Gruda ističe da je u planu i novo takmičenje.

– Od ove godine u planu je formiranje ženske rukometne regionalne lige. Pregovori su u završnoj fazi i okupiće se najbolji timovi, šest šampiona i traži se generalni sponzor kako bi se olakšalo takmičenje. Za nas je ono mnogo prihvatljivije i zbog blizine ali i kvaliteta ekipa. Sigurno je da djevojke kroz ove mečeve itekako mogu da napreduju ali i da se bore protiv jačih ekipa. Igrao bi se turnirski i to bi sigurno bio dodatni iskorak. Za manje novca imali bi kvalitetne utakmice, a uz to imali bi i mečeve na svom parketu što do sada nije bio slučaj jer smo u Kupu EHF praktično sve mečeve igrali na gostovanjima jer kvalitetne ekipe nastoje da te mečeve odigraju kod sebe kako ne bi previše putovali – istakao je Trlin.

On ističe da su i djevojke svjesne da u Grudama ne mogu da zarade novac.

– Naš klub ima pošten odnos prema rukometašicama. Grude su idealna sredina za afirmaciju rukometašica. Sigurno je da u njemu igračice ne mogu da zarade veliki novac ali mi im dajemo prostor za napredak, najkvalitetniji rad i onda mogućnost da svoje dobre partije unovče u Evropi. Ne pravimo im probleme i ponosni smo kad one odu u neki od jakih timova – dodao je na kraju predsjednik kluba.

(priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

izvor: borac sport com

Comment here