DRUŠTVONASLOVNA

Voda (valjda) ispravna, glavešine (vjerovatno) odahnule!

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izdala saopštenje da iz ovog ministarstva kao ni iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske nije do sada data nijedna izjava da voda za piće u Banjaluci nije ispravna!

Plutajuća mrlja na Vrbasu. FOTO: buka.com

Ovo je dio jučerašnjeg saopštenja povodom nepotvrđenih informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama, a za koje se tvrdi da su navodno proistekle upravo od zaposlenih u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, kao i zaposlenih u Institutu za javno zdravstvo RS.

U nastavku su samo neke od poruka koje su kružile među uspaničenim Banjalučanima.

  

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prate trenutnu situaciju kada je voda u pitanju. Inače, Institut, po zahtjevu Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, vrši redovne, ali i vanredne analize vode za piće i rezultate šalje onome ko je podnio zahtjev. Za pružanje informacija javnosti o ovom slučaju nadležna je Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske”, dio je saopštenja.

Iz Ministarstva apeluju na građane da za informacije o ispravnosti vode za piće isključivo kontaktiraju i prate izvještaje zvaničnih institucija nadležnih za javno-zdravstvenu bezbjednost građana.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće, te da nadležne službe vrše redovnu kontrolu i pojačan nadzor nakon posljednjih poplava i organskog cvjetanja algi koji pokazuju da nema promjene njenog kvaliteta.

Radojičić je istakao da se juče dogodilo nešto što bi se moglo nazvati ružnom kampanjom, te da možda ima posla i za policijske organe da utvrde ko je iznosio i širio netačne informacije.

“Mogu biti identifikovane grupe koje su putem društvenih mreža organizovano izazvale i širile nemir među građanima. Voda u gradskom vodovodu je pod redovnom, a sada i pojačanom kontrolom nakon poplava i organskog cvjetanja algi na području Bočca i nije bilo promjena u njenom kvalitetu”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Incel
Incel

Gradonačelnik istovremeno nije komentarisao zašto su građani Banjaluke danima bili prepušteni tračevima i neistinama, a pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je istovremeno sa pojavom velike mrlje (za sada je tumačenje da je u pitanju cvjetanje algi) u jezeru Bočac izbila velika afera oko kancerogenom ulja piralen u krugu nekadašnje fabrike Incel. Zašto je bio problem da se preuzme odgovornost pa građani na vrijeme obavijeste o kvalitetu vode, koja je NEIZOSTAVNI faktor važan za ljudski život?

PR služba Gradske uprave je bukvalno spavala preko vikenda, a onda su pojedini zaposlenici Gradske uprave našli za shodno da se sa novinarima, koji su se usudili da rade istraživačku priču o tome kakav je kvalitet vode u Vrbasu, prepiru na Facebooku.

Dodatno je zabrinjavajuće da gradonačelnik najvećeg grada Srpske najavljuje da će zbog “ružne kampanje” možda “biti posla za policijske organe”, a da pri tom nemamo nagovještaj kažnjavanja odgovornih za aferu “Piralen”, što implicira da je bitnija dobra slika o gradu, odnosno dobar PR, nego opšte zdravlje građana Banjaluke.

Pri tome treba naglasiti da je opozicija u gradu na Vrbasu tražila vanrednu sjednicu gradskog parlamenta povodom situacije sa mrljom u Bočcu i aferom “Piralen”, ali je ta incijativa odbijena.

Iz cijele ove situacije zvaničnici, lokalni i republički, vjerovatno opet neće izvući zaključak – a to je pitanje, zašto građani više vjeruju tračevima i poluistinima, nego zvaničnim informacijama i izjavama političara. Odgovor se, valjda, nameće sam po sebi.

Pitanje je samo da li će neko početi da radi na tome da se to promijeni…

GERILA.info

Ostavite komentar