DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Vlada predlaže da se zaposleni u institucijama odreknu dijela plate za mart

Vlada je i zvanično usvojila zaključak kojim sugeriše svim zaposlenim u institucijama Republike Srpske, kao i imenovanim i postavljenim licima koji vrše javne funkcije da se po principu dobrovoljnosti  i solidarnosti odreknu dijela svojih primanja za mjesec mart kako bi ista bila uplaćena na račune posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske. U zaključku se navodi da je opredjeljenje premijera i ministara da se odreknu pola plate za mart. Vlada predlaže da se zaposleni čija primanja ne prelaze 1000 maraka odreknu 5 odsto svoje plate a zaposleni koji imaju platu veću od 1000 maraka 10 odsto.

Vlada predlaže rukovodiocima institucija da anketiraju svoje zaposlene i da se zaposleni izjasne da li žele da dio njihovih primanja bude usmjeren na račun posebnih namjena. Ukoliko žele treba da potpišu izjavu o tome. Ne precizira se kakve će i hoće li biti posljedica za one koji eventualno ne budu željeli da potpišu takvu izjavu.

Vlada predlaže i svim direktorima, namještenicima i rukovodećim državnim službenicima da se odreknu 20 odsto svoje plate za mart a članovima upravnih, nadzornih i dobora za reviziju da se odreknu naknada.

 

Ove mjere predlažu se i jedinicama lokalne samouprave.

GERILA info

Comment here