NASLOVNAPOLITIKA

Vanredna konferencija za medije Saveza za pobjedu: Ne priznajemo izborne rezultate

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za Medije Saveza za pobjede novinarima su se obratili lideri opozicije Vukota Govedarica, Dragan Čavić i Branislav Borenović.

Vukota Govedarica je poručio da će Savez za pobjedu nastaviti borbu za utvrđivanje istine u vezi sa izbornim rezultatom. Skrenuo je pažnju na rast broja nevažećih listića u RS, već je registrovano 44.000 nevažećih listića. Ako se ovako nastavi broj će preći 50.000. Naglašava da je i CIK potvrdio da je razlika između njega i Željke Cvijanović smanjena na 4-5%. S tim u vezi, naglašava da nevažeći listići mogu uticati na rezultat.

Naglašava da mu je oteta izborna pobjeda i na taj način poništena volja naroda. Svakodnevno dolaze prijave na izborne prevare, kako kaže. Ističe da niko nema pravo da spriječi da se istina sazna i da se utvrdi šta se tačno desilo. Na izborima treba da se sprovede volja birača a ne volja brojača. Insistiraće da se listići ponovo prebroje, ručno, posebno nevažeći listići.

Ističe da je Milorad Dodik prekršio krivični zakon BiH i to član 151. koji se tiče primjene sile i prijetnje koja može uticati na rasuđivanje. Dodik je vodio kampanju silom, kako ističe Govedarica. Da je država pravna, kao što nije, prema Govedarici, Dodik bi trebao odgovarati. Ističe da zbog toga nismo demokratsko društvo. Na čelu se nalazi režim koji zastrašivanjem stvara poslušnike i podanike.

Što se tiče poziva Milorada Dodika da on i Mladen Ivanić sjednu s njim, ističe da nema namjeru da sjeda sa čovjekom koji se nalazi na čelu režima koji svima koji misle drugačije stavlja na teret da su neprijatelji države, da spremaju obojene revolucije. Ne želi da sjeda sa čovjekom koji prijeti i koji čini sve da se ne dođe do istine, kako navodi.

Poručuje da će otići na Trg Krajine da razgovara sa Davorom Dragičevićem a ne sa diktatorom. Sa diktatorom nema razgovora, kako navodi. Napominje da je u ovom trenutku borba za istinu prioritet. Ponudiće argumentovane dokaze o izbornoj prevari. Predlaže da se novo brojanje obavi pred kamerama RTRS-a kako bi se ustanovilo da li je bilo izbornih prevara.

Na kraju je još jednom naglasio da nema saradnje sa ljudima koji su napravili izbornu prevaru i prevaru naroda. Ističe da je Dodik podijelio narod i da je zajedništvo na koje poziva u suštini lažno zajedništvo.

Dragan Čavić je istakao da koalicija i dalje funkcioniše. Što se izbornog uspjeha NDP-a tiče, ističe da su svjesni slabijeg rezultata u odnosu na prethodne izbore. Podržava koaliciju i dijeli sumnju u rezultate izbora kao i ostali iz opozicije. Smatra da će se razlika još povećati. Poručuje da je neophodno da se listići ponovo prebroje ručno.

Čavić je slično Govedarici poručio da se treba sprovesti volja građana a ne volja brojača glasačkih listića. Dovodi u sumnju validnost izborne procedure. Pozvao je CIK da prihvati činjenicu da postoji sumnja u izborni proces.

Branislav Borenović ističe da ne priznaje izborne rezultate. Navodi da će ih osporiti zajedno sa narodom. Kaže da je PDP uputio dopis CIK-u u kome zahtjeva da se razmotre procedure izbornog zakona, da se ponovi brojanje za sve nivoe u skladu sa izbornim zakonom. Ističe da osnov za sumnju postoji što građani osjećaju takođe. Poziva CIK da reaguje i da zaštiti izborni proces.

Navodi da su uputili dopise i OSCE-u, kancelariji SAvjeta Evrope, ambasadama Rusije, Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, OHR-u u kojima izražavaju svoju zabrinutost i ukazuju na anomalije. Ističe da se izborno falsifikovanje dešava čak i danas kada se prepisuju rezultati izbora. Poziva medije da ustanove da li je to tačno. Takođe, poziva da se ustanovi da li tim procesom upravlja ključni čovjek Banjaluke, kako je rekao.

Naglasio je da neće ući u parlament dok se ne sazna istina. Poručio je da ide na Trg Krajine da podrži Davora Dragičevića.

Comment here