DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Uzaludno traženje odgovornosti predstavnika vlasti zbog kršenja mjera

 

Milorad Dodik i Dragan Bogdanić uz muziku uživo, izvor SNSD

U Inspektoratu Republike Srpske, u odgovoru za Gerila info, tvrde da fotografije objavljene na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako funkcioneri Republike Srpske ili njeni predstavnici u institucijama BiH krše mjere koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, ne mogu biti osnov za djelovanje inspekcije.

Inspektorat smo, konkretno, pitali da li su reagovali nakon objavljivanja fotografije na kojoj se vide Milorad Dodik, Dragan Bogdanić i “muzika uživo” u jednom teslićkom ugostiteljskom objektu. Fotografija je objavljena prilikom posjete predsjednika SNSD-a rukovodstvu te stranke u Tesliću a povodom predstojećih lokalnih izbora na kojima SNSD u tom gradu pokušava da sa vlasti skine SDS.

“Sama fotografija ni u jednoj oblasti inspekcijskog nadzora ne može biti osnov za preduzimanje inspekcijskih mjera prema privrednim subjektima, a za čiju kontrolu su inspekcijski organi nadležni….Da bi fotografije mogle da se koriste u postupku inspekcijskog nadzora moraju biti pribavljene u skladu sa zakonom što znači da je sačinjena od strane nadležnog inspektora u vrijeme vršenja kontrole…”, pojašnjavaju, između ostalog iz Inspektorata RS.

U Inspektoratu su naveli da oni nisu nadležni za kontrolisanje fizičkih lica već samo privrednih subjekata a da je za fizička lica nadležna komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dragutin Škrebić, direktor Inspektorata RS (u sredini)

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa kršenjem mjera od strane predstavnika gradske vlasti i pojedinih kandidata za odbornike što je, takođe, objavljeno na društvenim mrežama.

Inače, u martu ove godine policija u Mrkonjić Gradu je jednom licu iz tog grada izdala prekršajni nalog uz obrazloženje da je objavljivanjem fotografije na društvenim mrežama i komentara “gdje je ta korona da je se nadišem” ugrozio bezbjednost građana za vrijeme vanredne situacije. Uredba na osnovu koje je policija u Srpskoj pisala prekršajne prijave građanima u martu i aprilu je kasnije povučena pa su obustavljeni i svi prekršajni postupci ali je evidentno de je fotografija na društvenim mrežama u slučaju “običnog građanina” bila dovoljan razlog za reakciju policije.

Zanimljivo da je proteklog vikenda i nekoliko ugostiteljskih objekata u Banjaluci objavilo fotografije na kojima se vidi nepoštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, prije svega nepoštovanje propisane fizičke distance.

Nakon što je naš portal objavio fotografije koje su na društvenim mrežama objavili gosti ugostiteljskih objekata i sami ugostiteljski objekti oglasili su se iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma (HORECA) u kojem tvrde da se ovakvim tekstovima nanosi šteta ugostiteljstvu, ugrožavaju radna mjesta kao i da su objavljene neistine o tome da su sa radom počeli noćni klubovi. Oni se pozivaju na, tada, dozvoljeno radno vrijeme do 24 sata. Ono što je činjenica, međutim, jeste da se radi o ugostiteljskim objektima koji su noćni klubovi.

U Insprektoratu RS navode da podatke o kontrolama i eventualnim kršenjima mjera u Banjaluci imaju u gradskoj inspekciji. Dragutin Škrebić, direktor Inspektorata RS, rekao je nakon donošenja novih mjera da niko neće biti povlašten i da će svi morati da poštuju mjere bez obzira ko bio vlasnik ugostiteljskog objekta.

GERILA info

Comment here