NASLOVNAPOLITIKA

Usvojeni zaključci NSRS-urušavanje BiH ili put ka nestanku RS?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rano jutros, voljom većine u parlamentu, informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Većina je glasala za dvadeset zaključaka u vezi sa ovom informacijom.

Jednim od zaključaka “NSRS odbacuje bonska ovlaštenja Visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i neligitimna budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.”

“Narodna skupština Republike Srpske odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtornskog sporazuma i njegovog Aneksa 4, Ustava BiH koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH te će svako djelovanje koje nije u skadu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuću reakciju iz Republike Srpske. Djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa Republike Srpske smatraće se ugrožavanjem suveriniteta i ustavnog poretka Republike Srpske. Takve aktivnosti treba odrediri kao krivično djelo po krivičnom zakonu Republike Srpske.”– još je jedan od zaključaka. Ovaj zaključak u prevodu znači da bi svaki političar izabran na teritoriji Republike Srpske a koji je izabran u neku od zajedničkih institucija morao da djeluje po zamislima većine u Republici Srpskoj bez obzira na njegovo lično mišljenje i mišljenje glasača koji su glasali za njega.

U zaključcima se dalje navodi da je u BiH godinama na djelu sistematska i nelegalna unitarizacija, da se obavezuju predstavnici RS u zajedničkim organima da ne učestvuju u izmjenama Poslovnika o radu i drugih akata na način da se time smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz RS. Navodi se i da je BiH nastala voljom Republike Srpske i Federacije BiH koji čine Bosnu i Hercegovinu. Navodi se i da NSRS podržava saradnju sa NATO ali se protivi članstvu BiH u NATO. Kao mogućnost se navodi i istupanje RS iz PDV sistema BiH i stvaranje sopstvenog PDV sistema. U zaključcima se navodi da Republika Srpska ističe i pravo na samoopredjeljenje kao jedno od prava a traži se od svih republičkih institucija da se analiziraju aktivnosti i okolnosti koje su dovele do formiranja Zakona o odbrani BiH, Zakona o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu kao i drugih zakona kojima su derogirane nadležnosti RS i koji su nametnuti odlukama Visokog predstavnika a kojima se ugrožava ustavno-pravni položaj RS.

“Ističemo da je Bosna i Hercegovina nastala saglasnošću Republike Srpske i Federacije BiH i da samo saglasnošću oba entiteta može i postojati, zbog toga je bilo kakva težnja za izmjenom složene dejtonske strukture apsolutno nedopustiva i može dovesti do neželjenih posljedica.”-piše u jednom od zaključaka.

Za ove zaključke glasala su 53 narodna poslanika, niko nije bio protiv niti suzdržan. Opozicija nije učestvovala u glasanju.

Zaključke su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije. Zakazivanje posebne sjednice sa predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je, potpisima, jedna trećina narodnih poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

GERILA info

 

 

Comment here