DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Uskoro sjednica NSRS o ukidanju vanrednog stanja

Vlada će sutra na sjednici, najavio je predsjednik Vlade Radovan Višković, da Narodnoj skupštini uputi zahtjev za sjednicom republičkog parlamenta na kojoj bi bilo ukinuto vanredno stanje.

Radovan Višković

“Sve ostalo je na Narodnoj skupštini.”– rekao je kratko Radovan Višković.

Danas je zasjedao Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ali još se ne zna kada bi tačno mogla biti organizovana posebna sjednica parlamenta na kojoj bi poslanici odlučivali o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj. O tome će se odlučiti naknadno a najavljen je još jedan sastanak Kolegijuma NSRS o dnevnom redu. Za sada je izvjesno to da će sjednica biti održana u zgradi Vlade Republike Srpske uz pojačane mjere zaštite od virusa korona. Opozicija će insistirati na prenosu sjednice ali i na prisustvu medija.

“Vanredno stanje nije trebalo ni uvoditi. Ono je poslužilo samo Miloradu Dodiku i vlastima da rade šta hoće. Da mogu bez kontrole sprovoditi javne nabavke a efekat je nikakav, građani su samo imali štete od vanrednog stanja.”– rekao je nakon Kolegijuma NSRS, šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Vanredno stanje u Republici Srpskoj proglašeno je na sjednici NSRS u Banskom dvoru 28. marta a na snagu je stupilo 3. aprila nakon što je Klub Bošnjaka odustao od stavljanja veta na odluku NSRS a nakon sastanka sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović.

vanredno-stanje- Narodna skupstina Republike Srpske

Za vrijeme vanrednnog stanja u Republici Srpskoj zakonodavnu ulogu skupštine preuzela je Željka Cvijanović koja je donosila uredbe sa zakonskom snagom na prijedlog Vlade RS. Neke od tih uredbi označene su kao atak na ljudska i građanska prava i povučene se nedugo nakon donošenja. Sve uredbe koje su ostale na snazi treba da potvrdi ili odbaci Narodna skupština kada se za to steknu uslovi.

GERILA info

Comment here